Доступність посилання

ТОП новини

Еволюція зачіски Юлії Тимошенко – це втрата штурвалу України? (Європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі, котрі аналізують передвиборчу ситуацію в Україні, цитують російського прем’єра Володимира Путіна, котрий запевняє, що не підтримує «Юлію Тимошенко на виборах Президента України», але при цьому наголошують, що «на практиці це може виглядати цілком навпаки». Що стане вирішальним для перемоги на виборах 17 січня 2010 року, запитують європейські газети – зміна зачіски кандидата, економічні фактори, закулісні домовленості олігархів, чи підтримка Росії. Дехто не виключає, що варіант виходу у другий тур Віктора Януковича і Юлії Тимошенко – це найкраща ситуація для Кремля і тому в Москві всіляко намагаються «проштовхувати» саме такий сценарій президентських виборів в Україні.

Австрійська газета «Дер Штандард» оприлюднила не лише досить оригінальну фотографію Юлії Тимошенко зі своєрідною посмішкою, але й інформує, що Прем’єр-міністр України «вдається у передвиборчому запалі до крайнощів і планує позбутися свого вінка волосся», ніби-то для створення нового іміджу перед виборцями. «Дер Штандард» цитує при цьому стилістку Юлії Тимошенко, яка каже, що «ми обговорюємо можливі зміни зачіски і працюємо над новим іміджем», однак, як зауважує газета, фарбування волосся Тимошенко в інший, наприклад, темний колір, чи його підрізання стилістами Прем’єра не плануються. Стилістка Тимошенко переконує, що зміна зачіски шефа «стане скоріше еволюцією, аніж революцією», не дарма до виборчого штабу залучені навіть фахівці з колишньої виборчої групи американського президента Барака Обами. Австрійське видання також цитує попередні жартівливі слова Тимошенко, ще з часів підготовки Помаранчевої революції, про те, що її зачіска (заплетена коса, складена у круглий вінок, як корона на голові) «це – штурвал моєї країни».

Польська «Жечпосполіта» запитує, чи «робить Росія ставку на «Залізну Юлію», тобто – на майбутнє президентство в Україні нинішнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко? Газета зауважує при цьому, що така відкрита підтримка Володимиром Путіним кандидатури Юлії Тимошенко, як це мало нещодавно місце під час їхньої зустрічі в українській Ялті, «могла б бути для Тимошенко не корисною». Бо, як наголошує «Жечпосполіта», «Юлія має сподівання, насамперед, на електорат Західної України, а там Росію не люблять». Тому й, як пише польське видання, «Путін може й пізніше офіційно віддалився від «Залізною Юлії», кажучи: «не підтримую Тимошенко» на цих виборах в Україні.., але «не підтримав при цьому нікого іншого», зазначає «Жечпосполіта». Польське видання фактично не має сумнівів, що прагматично проросійська, більш популярна в Україні в цілому, аніж «регіональний Янукович», Юлія Тимошенко є цілком прийнятною для Москви. «З російської точки зору, найбільш оптимальним варіантом є вихід до другого туру українських президентських виборів двох кандидатів – Януковича і Тимошенко. Від цього Росія була б упевнена, що новий Президент України буде скоріше зацікавлений співпрацювати з Москвою, аніж із Брюсселем, не кажучи вже про Варшаву. І може бути, що якраз про це власне і йдеться для керівництва Росії стосовно результатів українських виборів», –висловлює свою точку зору «Жечпосполіта». Газета також вказує на те, що на відміну від Віктора Ющенка, «котрий намагається реалізувати якісь ідеї на кшталт інтеграції до Європи, Прем’єр-міністр Тимошенко має настільки універсальну чи популістську програму, що готова співпрацювати з кожним, якби лише то було корисно для неї самої... не зважаючи на те, що потім доведеться платити за це політичну ціну».

Російська «Нєзавісімая газета» інформує про успіх України на світовому ринку торгівлі озброєннями. Йдеться про те, що Київ, не без підтримки Вашингтона, підписав днями «одну з найбільших в історії країни угод із продажу воєнної техніки Іраку». Лише «Укрспецекспорт», яким опікується Президент України, уклав із Багдадом контрактів на суму в два з половиною мільярди доларів. Російське видання цитує експертів, що «іракський контракт забезпечить роботою понад 80 відсотків українських заводів, більшість із яких до сьогодні простоювали». Експерти вважають, що напередодні виборів в Україні політичні й економічні складові цих нових багатомільярдних контрактів Києва важко переоцінити.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG