Доступність посилання

ТОП новини

Крим рухається назустріч «Східному партнерству»


Верховна Рада Криму
Верховна Рада Криму

Сімферополь – Верховна Рада Криму зробила суттєвий крок назустріч ініціативі Європейського Союзу «Східне партнерство».У середу кримські депутати ухвалили важливий процедурний документ, який має назву «Порядок укладення угод автономії з міжнародними фінансовими організаціями з питань реалізації інвестиційних проектів у сфері соціально-економічного розвитку Криму».

Документ, за повідомленням Секретаріату сесії кримського парламенту, спрямований на реалізацію регіональних програм соціально-економічного розвитку, раціонального природокористування, охорони природного довкілля, енергозбереження, пріоритетних інвестиційних проектів, покращення інфраструктури населених пунктів, реконструкції об’єктів комунального призначення і тому подібного.

Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко на сесії наголосив «Тут мова не йде лише про міжнародні фонди Євросоюзу чи Росії. Ми ведемо переговори про вкладення серйозних інвестицій. І цей проект має ще й антикризовий характер, бо він передбачає залучення серйозних інвестиційних коштів у ті галузі економіки, які зараз потребують великих капіталомістких вкладень».

Зараз кримські підприємства, населені пункти півострова на великі проекти можуть залучати внутрішні кошти на невеликий термін – 2-3 роки, але під великі відсотки – 30 і вище. Тепер же перед ними відкривається можливість отримувати кредити на 10 років за 7-10%, або ж інколи взагалі за нульовою ставкою.

Крим лише на самому початку інвестиційного шляху

2006 року автономія вперше отримала міжнародний кредитний рейтинг, який, за даними урядовців, нині не нижчий рейтингів таких великих промислових центрів як Київ і Харків. Водночас, Єврокомісія приступила до створення в Криму Агенції регіонального розвитку. Півострів визначений пілотним регіоном в рамках української ініціативи ЄС «Східне партнерство». В рамках цього планується інвестувати у Крим 12 млн. євро.

Крім того, Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) відкриває в Сімферополі Офіс економічного зростання, який надаватиме кримським компаніям консультації і технічну допомогу. Як зазначив кримський спікер Анатолій Гриценко, перед автономією відкриваються широкі можливості вирішити цілу низку болючих проблем, залучивши іноземні пільгові кредити: – ремонт автодоріг, водопостачання до сіл степового Криму, каналізація у прибережних містах, сміттєпереробка для цілої низки населених пунктів півострова.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG