Доступність посилання

ТОП новини

США та Україна продовжать стратегiчне партнерство – Клiнтон


США пiдтримують подальшу iнтеграцiю України в НАТО та Євросоюз, заявила держсекретар США Гiлларi Клiнтон. «Сильна й незалежна Україна – це добре для регiону i добре для свiту», – заявила держсекретар у Вашингтонi пiсля закiнчення переговорiв iз мiнiстром закордонних справ України Петром Порошенком.

Клінтон повiдомила, що вiдбулася перша зустрiч Комiсiї зi стратегiчного партнерства мiж США та Україною, яку заснували в липнi 2009 року пiд час вiзиту вiце-президента Джо Байдена до України.

За словами держсекретаря, ця зустрiч сприятиме спiвпрацi у сферi безпеки, економiки, торгiвлi, енергетики та створення правової держави. «Працюючи спiльно як партнери, ми зможемо вiдповiсти на виклики i не втратити можливостi ХХI століття», – сказала держсекретар США.

Клінтон і Порошенко обговорили питання американських гарантій безпеки Україні у зв’язку з переукладенням договору між США та Росією щодо скорочення стратегічного озброєння, а також відновлення співпраці України і США у демонтажі ракет типу «Скад».

Держсекретар подякувала Україні за внесок у міжнародні миротворчі місії у Косовому, Ліберії, Судані, а також за допомогу в Афганістані.

Зi свого боку, мiнiстр закордонних справ України подякував США за пiдтвердження української безпеки. Вiдповiдаючи на запитання про можливу участь України в новiй архiтектурi ПРО, Порошенко сказав, що це питання пiд час переговорiв не обговорювалося. «Ми не порушували питання про протиракетну оборону, але розумiємо, що питання глобальної безпеки i питання безпеки України, її суверенiтету i територiальної цiлiсностi – дуже важливе для нас», – зауважив мiнiстр.

За його словами, пiд час переговорiв у Вашингтонi йшлося про енергетичну безпеку України та пiдготовку до зустрiчi у Загребi 18 грудня, коли Київ приєднається до Договору про енергетичне спiвтовариство.

«У нас є спiльне розумiння нинiшньої ситуацiї, i ми продовжуємо ефективну спiвпрацю зi США», – наголосив Порошенко.
XS
SM
MD
LG