Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст: новий КПК змінить підхід до правосуддя


Проект нового Кримінально-процесуального кодексу, розроблений Міністерством юстиції, дозволить «абсолютно змінити підходи до обвинувачення, змінити підходи взагалі до кримінального судочинства». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила заступник міністра юстиції Валерія Лутковська.

За її словами, цей проект «дозволить дійсно захищати права людини в рамках кримінального судочинства».

«За нинішнім Кримінально-процесуальним кодексом, коли суддя отримує справу, він отримує 50 томів справи в середньому і плюс великий обвинувальний висновок, підписаний прокурором. Тобто це результат праці слідчих, дізнавачів, оперативних співробітників, які підготували справу до розгляду в суді першої інстанції. Коли суд ознайомлюється з усіма цими доказами, переконати суд в тому, що особа є невинною практично неможливо», – заявляє Лутковська.

За її словами, в новому проекті пропонується відмовитися від такої позиції: пропонується, що суддя буде отримувати лише обвинувальний висновок. Решта матеріалів справи будуть доводитись у суді як стороною обвинувачення, так і стороною захисту.

«Відповідно, ми виходимо на той принцип, який закладений і в Загальній декларації з прав людини, і в Європейській конвенції з прав людини, стосовно того, що сторони мають бути рівними і в кримінальному процесі», – сказала заступник міністра.

Відповідно, за її словами, абсолютно змінюються підходи до адвокатської діяльності як такої. «Це дійсно стає захисник, не просто представник, який присутній під час допиту і який спробує не дозволити застосування тортур до тієї чи іншої особи, що потрапила до органів внутрішніх справ. А це має бути дійсно особа, яка на рівні з прокурором буде доводити невинуватість особи. Це абсолютно інший підхід, підхід європейський», – наголосила Лутковська.

Напередодні доповідач Моніторингового комітету ПАРЄ Ренате Вольвенд наголосила на недоцільності зволікання з внесенням до Верховної Ради України нового Кримінального процесуального кодексу, проект якого був розроблений Міністерством юстиції та Національною комісією зі зміцнення демократії та верховенства права. За словами доповідача ПАРЄ, український уряд має забезпечити внесення цього документу до парламенту до початку президентських виборів.
XS
SM
MD
LG