Доступність посилання

ТОП новини

Корупція в Україні: страшна казка для своїх


Сергій Руденко
Сергій Руденко

Київ – Віктор Ющенко звинуватив Юлію Тимошенко у політичній корупції. Як заявив Президент, БЮТ розробив систему заохочень для членів окружних комісій, які забезпечать перше місце Тимошенко на майбутніх президентських виборах. Крім того, за словами глави держави, прем'єр підвищує заробітні плати людям тих професій, які будуть задіяні на президентських виборах.Отже, Віктор Ющенко підозрює у тотальному підкупі учасників виборчого процесу і просить Службу безпеки України та Генеральну прокуратуру втрутитися в цю ситуацію.

Цей президентський заклик прозвучав на тлі звинувачень у шахрайстві й корупції саме тих, на кого покладається нині Віктор Ющенко. Посудіть самі. Тиждень тому у пресі були опубліковані документи про купівлю нерухомості у німецькому Баден-Бадені за 500 тисяч євро заступником Генерального прокурора Олександром Шинальським. Ще зовсім нещодавно заступник голови СБУ Андрій Кислинський був звинувачений у причетності до проституції, пізніше – у підробці диплома про вищу освіту. А в жовтні комітет Верховної Ради з питань правосуддя створив робочу групу для вивчення можливих фактів порушення законодавства головою Окружного адміністративного суду Києва Олегом Бачуном, який упродовж останніх 5 років здійснив понад 20 польотів чартерними рейсами в різні країни світу на суму понад 1 мільйон доларів.

Поруч із тотальною корупцією у вищих ешелонах влади те, у чому звинувачує Прем’єр-міністра Президент, виглядає «дитячою» забавкою. Бо інформація, яку озвучив Ющенко про Тимошенко, зовсім скоро може виявитися звичайною «дезою». Наприклад, як це було тоді, коли лідера БЮТ звинувачували у зраді національних інтересів на користь Москви. Пам’ятаєте, рік тому про це заявляли представники Секретаріату Президента? Однак дотепер цей факт так і не був доведений українськими спецслужбами. Натомість на сьогодні очевидним є те, що у державі дають хабарі суддям, прокурорам, міліціонерам. Ïхні «хатинки» за кордоном, дорогі автівки, дачі у престижних місцях перетворилися на справжню загрозу національній безпеці української держави. Утім, згадувати про це і Президент, і Прем’єр-міністр, і Генеральний прокурор, і головний міліціонер держави повинні не лише напередодні нової виборчої кампанії. До речі, слова Віктора Ющенка про бездіяльність обурили міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Останній демонстративно залишив нараду Президента із «силовиками» і пообіцяв більше не спілкуватися із Ющенком. Так, про всяк випадок.Щоб жахлива тінь корупції не затьмарила світлий образ Юрія Луценка.

Справа ж про «корупціонерку» Тимошенко, найімовірніше, завершиться нічим. Тому що виборча кампанія є непрозорою не лише в лідера БЮТ, а й в інших учасників виборчих перегонів. Практично усі основні фінансові ресурси претендентів на посаду глави держави обертаються у «тіні». Саме там формуються кошториси на оплату роботи голів і членів окружкомів, оскарження рішень суддів, оплата роботи агітаторів. І про це дуже добре знає сам Віктор Ющенко – президентські вибори 2004 року, на жаль, не були винятком в українських традиціях проведення виборчих кампаній.

Однак, очевидно, що розпочата Віктором Ющенком дискусія за участю «силовиків» про те, хто є найбільшим корупціонером в Україні, матиме ще своє продовження. І неважко здогадатись, хто в корупційному рейтингу Юлії Тимошенко посяде перше місце.

(Прага – Київ)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG