Доступність посилання

ТОП новини

Після виборів Президента України годі очікувати кардинальних змін (світова преса)


Прага – Низка західних аналітиків вже оприлюднили свої політичні прогнози щодо можливих варіантів розвитку подій в Україні після президентських виборів 17 січня 2010 року. Єдине, у чому явно сходяться експерти, це те, що цими виборами в державі буде покладено край політичному глухому кутові і будуть здійснені спроби серйозних економічних реформ, які не дуже популярні в суспільстві. У впливових західних виданнях знову лунають прогнози про можливе входження України у створену Москвою Організацію договору про колективну безпеку. А деякі газети інформують, що офіційний Київ спростовує повідомлення про можливу його причетність до авіарейсу літака, який перевозив зброю із Північної Кореї.

Відоме лондонське видання «Джейнз» публікує великий аналітичний матеріал щодо можливого розвитку подій в Україні після виборів. Автором цього аналізу є відомий американський політолог і аналітик Адріан Каратницький. Тут ідеться насамперед про те, що незалежно від результату президентський виборів «уже самі передвиборні платформи головних кандидатів дають можливість стверджувати: економічна, зовнішня й соціальна політика здійснюватиметься за вже існуючими сценаріями, хоча з деяким відмінностями і потенційними суттєвими змінами». В аналізі зазначено, що будь-який з переможців цих виборів в Україні змушений буде рахуватися з «економічною вразливістю держави і намагатися покладатися на співпрацю з найсильнішими економічними потугами, включно з Росією та Євросоюзом». Автор аналітичного прогнозу вважає, що поки що ніхто із головних кандидатів на перемогу 17 січня не досяг вирішальних успіхів у боротьбі за електорат і це можливо буде здійснено в останні тижні перед виборами. Разом з тим у прогнозі стверджується, що внаслідок виборів не відбудеться консолідації «єдиної» політичної сили в парламенті і не станеться формування потужного зосередженого авторитарного режиму в державі. Оцінка ризиків січня 2010 року: політичної стабільності – помірний ризик, ризик внутрішньої безпеки для держави – низький, економічний ризик – суттєвий, зовнішній ризик – помірний, соціальний – помірний, у цілому для країни – ризик помірний. Серед двох головних кандидатів, Віктора Януковича і Юлії Тимошенко у першому турі виборів 17 січня 2010 року вищий рівень успіху в лідера Партії регіонів, однак у другому турі, 7 лютого, вже більше шансів консолідувати електорат має Тимошенко. Серед кандидатів другої хвилі претенденти на успіх – Арсеній Яценюк, Сергій Тігіпко і Віктор Ющенко. Хто б не переміг, стверджується в аналізі у виданні «Джейнз», ніхто не зробить кардинальних кроків для зміни системної нестабільності в Україні, хоча й не розхитуватиме ситуацію до ще гірших сценаріїв. На думку автора аналізу, «Україна й після виборів буде дуже потребувати підтримки й допомоги Заходу, враховуючи її економічні труднощі... і зменшення економічних ресурсів Росії розхолодить прихильників інтеграції України у сферу економічних інтересів Москви».

Впливове американське видання «Форін полісі» публікує матеріал київського кореспондента Саймона Шустера, який не виключає подальший відхід України від курсу на вступ до НАТО і її можливий дрейф до Організації договору про колективну безпеку, котру контролює Москва. Автор вважає, що до такого дрейфу схильні й головні кандидати на президентство під час січневих виборів в Україні. Шустер стверджує, що Захід пожертвував атлантичними намірами України на користь тіснішої стратегічної співпраці з Росією, особливо в Афганістані.

Люк Гардінґ інформує на сторінках «Ґардіан», що «Україна заявила про початок розслідування з приводу літака «Іл-76» на тлі пліток про перевезення ним озброєнь до Ірану в рамках контрабандної мережі Північної Кореї, що пов’язано з фінансуванням забороненої північно-корейської ядерної програми озброєнь». Тут стверджується, з посиланням на українські джерела, що «літак прибув із Білорусі під Київ, де дозаправлявся і порожняком вилетів 8 грудня до КНДР».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG