Доступність посилання

ТОП новини

СБУ надала Чехії копії документів щодо введення радянських військ у Прагу


Галузевий державний архів Служби безпеки України передав чеським історикам електронні копії 311 документів, що пов’язані із введенням у 1968 році радянських військ до Праги.

Як повідомили у прес-центрі СБУ, документи передали в рамках співпраці СБУ з Інститутом досліджень тоталітарних режимів й Архівом справ держбезпеки Чеської Республіки.

У цих документах відображається реакція тодішнього українського суспільства на події 1968 року, які увійшли в історію під назвою «Празька весна», повідомляє СБУ.

За тематикою це інформаційні та спеціальні повідомлення, а також доповідні записки Комітету держбезпеки УРСР до Центрального комітету Комуністичної партії України. Усі вони були відмічені грифом «Таємно», а розсекречені лише нещодавно.

«За змістом – це отримані в різний спосіб висловлювання мешканців тодішньої ЧССР та УРСР та їхні оцінки тих подій, листування громадян обох країн, «звіти» про поведінку окремих громадян», – мовиться в повідомленні.

Як заявили в СБУ, офіційна радянська оцінка ситуації, згідно з якою «переважна більшість людей схвалює цей захід радянської влади», кардинально відрізнялася від реальності і від того, як її оцінювали жителі Чехії: «Московське радіо обманює. Ми знаємо, що наша влада не запрошувала війська. Введення військ – велика помилка, яку не виправити і за 10 років».

Зокрема, в одній з доповідних записок наводяться слова іноземних туристів, які вказують, що місцеві жителі зустрічають радянські війська вороже. У той же час офіційною пропагандою фактична окупація подавалася як братня допомога і бажання «врятувати ЧССР», йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.
XS
SM
MD
LG