Доступність посилання

ТОП новини

Троє мешканців Львівщини продавали цезій-137 за 15 мільйонів доларів


Львів – Днями працівники СБУ під час спецоперації на Львівщині затримали трьох громадян України, які намагались за 15 мільйонів доларів продати контейнер із цезієм-137. Це уже другий випадок за цей рік щодо небезпечної торгівлі радіоактивними речовинами у Західній Україні.

Групу підприємливих зловмисників бійці Центру спецоперацій затримали у приміщенні складу в одному з районних містечок Львівщини. За офіційними даними, рівень радіаційного випромінювання на поверхні контейнеру перевищував допустимі санітарні норми у 35 разів.

За попередньою інформацією прес-служби СБУ, вилучений контейнер є джерелом іонізуючого випромінювання на основі радіоактивного ізотопу цезій-137. Радіоактивний матеріал використовується в гама-дефектоскопії, вимірювальній техніці, для радіаційної стерилізації харчових продуктів, зокрема пшениці, в медичних препаратах і ліках, радіотерапії для лікування злоякісних пухлин в онкохворих. Окрім того, цезій-137 застосовують у промисловості.

Контейнер становив небезпеку як для людей, так і навколишнього середовища. Адже при його розгерметизації люди могли отримати радіаційне опромінення.

Керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко в коментарі Радіо Свобода зазначила: «Ця група складалась із трьох мешканців Львівської області. Вони мали на меті лише одне – збагатитись. Мова про використання матеріалу в терористичних цілях чи виготовлення бомби не йшла, це не підтвердилось. Такий «бізнес» нагадує піраміду, коли один продає іншому, той ще комусь і останній, хто найбільше платить не знає, що купує. Цей контейнер або ж залишився з радянських часів і його вкрали колись, або ж привезений контрабандою».

СБУ порушила кримінальну справу за статтею «незаконне поводження з радіоактивними матеріалами». Троє затриманих мешканців Львівщини перебувають під вартою. Контейнер із цезієм після експертизи відправлять в Інститут ядерних досліджень НАН України.

Львівські екологи з організації «Екологія-право-людина» відмовились від коментарів для Радіо Свобода щодо захищеності населення від радіоактивних матеріалів і наскільки розповсюдженим може бути явище незаконної торгівлі небезпечними речовинами в області .

Досі не засуджені тернопільські «підприємці» з продажу Плутонію


Це вже другий за цей рік випадок виявлення радіоактивних матеріалів у Західних областях України. У квітні СБУ в Тернопільській області затримала трьох громадян, які намагались продати контейнер із радіоактивною речовиною за 10 мільйонів доларів. Мова йшла про майже 4 кілограми ядерного матеріалу Плутонію-239. За інформацією СБУ, власниками контейнера виявилися двоє місцевих приватних підприємців і депутат Тернопільської обласної ради.

Зловмисники мали відповідний паспорт на речовину, який видано в 1969 році підприємством-виробником колишнього СРСР, матеріал міг використовуватися в терористичних цілях для створення так званої «брудної бомби». Контейнер, за даними СБУ, завезли контрабандою з Росії.

На Тернопільщині радіоактивне випромінювання поблизу контейнера перевищувало природний радіаційний фон у 250 разів. Зараз у цій справі тривають судові слухання.

За попередніми даними, як львівських, так і тернопільських ділків можуть позбавити волі від 8 до 15 років.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG