Доступність посилання

ТОП новини

Банківські бонуси хочуть обкласти 50-відсотковим податком


Брюссель – Коли світову систему фінансів сколихнула нечувана криза, банки рятували від банкрутства державним коштом. Тобто, грошима платників податків. Нині, коли справи пішли на краще, економісти й політики шукають шляхи відновлення державних фондів, витрачених на грошові ін’єкції. Одна з ідей – обкласти податками банківські премії. Це так звані «бонуси», до системи яких, незважаючи на критику, потроху повертаються фінансові установи. Нерідко ці премії сягають декількох сотень тисяч євро. Першопрохідцями на цьому шляху стали Велика Британія і Франція.

Все відбулося дуже швидко. Лідери двох країн минулого тижня в один голос заявили про наміри оподаткувати бонуси банків, котрі працюють на територіях Великобританії й Франції. У той же час Алістер Дарлінґ, міністр фінансів Великобританії попередив про те, що відсотки, які банки будуть змушені перераховувати державі через виплату премій, будуть досить значними.

Експерти з фінансових справ одразу відреагували: мовляв, така жорстка позиція буде не до вподоби серцю європейських фінансів, тобто, Лондонському Сіті. На що пан Дарлінґ відповів: «Банки продовжують надавати чималі премії своїм працівникам, котрі й без того мають дуже високі зарплати. Тож я даю їм вибір: або банки продовжують чесно отримувати прибутки й поповнювати свої бюджети, або, якщо вони наполягають на виплатах великих бонусів, я зроблю так, щоб від цього виграли й звичайні громадяни, тобто, платники податків».

Тим же шляхом пішла й Франція.

«Банки у 2010 році сплачуватимуть податок на бонуси. Премії, вищі за 27 з половиною тисяч євро, будуть обкладатися 50-відсотковим податком. Це, до речі, пропозиція президента Саркозі, яку він зробив ще у серпні. Від того часу ми домагалися, щоб такі ж заходи здійснили й на міжнародному рівні», – розповіла міністр економіки Франції Крістін Ляґард, натякаючи на те, що зробити такі ж кроки запропонували і на європейському рівні, і країнам «Групи двадцяти».

Речник французького уряду Люк Шатель пояснив, що це буде винятковий і тимчасовий податок, який сплачуватимуть банки, котрі продовжуватимуть виплату заохочень за колишньою системою. «Цей податок повністю виправданий, – додає Люк Шатель. – Ми бачимо, які феноменальні результати нині показують банки, які ще зовсім недавно отримували державну фінансову підтримку».

Прикладом Великобританії і Франції цікавляться інші країни

На думку економістів, такий податок, з одного боку, поновлюватиме кошти, витрачені на порятунок банківських установ, коли криза досягала своєї найвищої точки. З іншого боку, це стримуватиме банки, що знову розпочали виплату не завжди обґрунтованих чималих грошових премій своїм працівникам.

Прикладом Великобританії та Франції вже цікавляться й інші країни Європи і світу. Реакція німецького канцлера Анґели Меркель така: «Це оподаткування має педагогічну мету, бо послужить уроком банкірам. У першу чергу, щоб вони не повторювали помилок минулого. До того ж, не слід допускати, щоб наслідки фінансової кризи долали тільки за рахунок простих платників податків».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG