Доступність посилання

ТОП новини

СБУ розраховує, що Рада погодиться на участь «Альфи» в антипiратськiй операцiї


Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко висловлює сподівання, що ще цього року Верховна Рада зможе ухвалити рiшення про направлення бійців спецпiдроздiлу СБУ «Альфа» до району Африканського Рогу в рамках мiжнародної програми боротьби з пiратством.

«Ми дуже сподiваємося. Законопроект завiзовано, я думаю, що Президент найближчим часом внесе його до Ради», – сказав голова СБУ.

За його словами, на сьогоднi практично вирiшені всi питання фiнансового й органiзацiйного характеру.

«Тiльки-но Верховна Рада ухвалить рiшення, нам достатньо кiлькох днiв, авiатранспорту, аби прибути в ту точку (Кенiя, Сомалi) i розмiститися на тих кораблях, якi ми узгодимо з нашими партнерами в рамках операцiї «Аталанта», – сказав Наливайченко.

На запитання про те, скiльки часу може тривати участь бiйцiв «Альфи» в антипiратських операцiях, голова СБУ зауважив: «Ми не говоримо про день, про мiсяць. Ми говоримо про те, що це приблизно буде в такому самому режимi, як ми працюємо в Iраку, охороняючи посольство... Тут будуть iншi термiни ротацiї (ротацiя в посольствi в Iраку вiдбувається один раз на пiвроку), i це визначатиметься безпосередньо на мiсцi».

Військово-морська операція Європейського Союзу з боротьби з піратами «Аталанта» була розгорнута в листопаді 2008 року після того, як ООН дозволила іноземним військовим кораблям патрулювати територіальні води Сомалі.
XS
SM
MD
LG