Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії під час демонтажу меморіалу Другої світової загинули дві особи


Мати з дитиною загинули в суботу в грузинському місті Кутаїсі під час підриву бетонної конструкції «Монумента слави», зведеного в радянські часи й давно не ремонтованого; ще кілька випадкових перехожих травмовані уламками бетону, які розкидало вибухом.

За даними Головної прокуратури Грузії, це сталося через порушення техніки безпеки працівниками приватної фірми, яку найняли для здійснення вибухових робіт і демонтажу. У цій справі порушили слідство за статтею про недбалість, що призвела до тяжких наслідків.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі відразу перервав свій візит на кліматичну конференцію до Данії і, повернувшись, звільнив керівника регіону Імереті, до якого належить Кутаїсі.

На місці, де стояв меморіал, мають збудувати нове приміщення грузинського парламенту. Напередодні парламентарі вирішили, що парламент має працювати у двох найбільших містах країни. При цьому в Тбілісі залишаться засідання парламентських комітетів, а пленарні засідання перенесуть до Кутаїсі, що більш як за 200 кілометрів на захід від столиці.

Міністерство закордонних справ Грузії наголосило, що демонтаж стосується стометрової бетонної стели, яка перебувала в пошкодженому стані й ремонт якої визнали недоцільним, а головну частину меморіалу, зображення вершника, після реставрації встановлять в іншому місці.

Про майбутній демонтаж було оголошено вже напередодні, і це викликало кілька хвиль різкої негативної реакції Росії, а слідом за нею і грузинської опозиції.

При цьому Міністерство закордонних справ Росії, заявляючи, що в Кутаїсі «по-варварському підірвали меморіал воїнам Великої Вітчизняної війни», замовчує, що меморіал після реставрації мають відновити.
XS
SM
MD
LG