Доступність посилання

ТОП новини

Мішель Дюре: «Співпраця України і НАТО виходить далеко за межі військово-технічної сфери»


Мішель Дюре
Мішель Дюре

Київ – Мішеля Дюре добре знають політики, військовослужбовці, активісти громадських організацій в Україні. Дюре тривалий час очолював Центр інформації і документації НАТО у Києві; відкривав представництва центру та євро-клуби в Одесі, Донецьку, Львові. Регулярно виступав перед українським студентством, збирав до дискусій політиків і науковців. Цього разу Мішель Дюре був гостем безпекового форуму у Києві і розповідав про європейську безпеку з погляду керівника Департаменту зв’язків з громадськістю з країнами-партнерами НАТО. А отже, за власним визнанням, Дюре і надалі буде «симпатиком України» і робитиме усе залежне, щоб Україна отримала міжнародні гарантії своєї безпеки і брала активнішу участь у роботі структур регіональної безпеки. Адже саме на зміцнення безпеки – у регіональному та світовому контексті – спрямована нова стратегія НАТО, пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода Мішель Дюре.

– НАТО нині – організація, яка об’єднала заради забезпечення безпеки і представників колишніх соціалістичних країн, і «старі» демократії; яка спільно з державами, що не є членами альянсу, проводить антитерористичні і миротворчі заходи у «гарячих точках планети». Ще кілька років тому неможливо було уявити, що Україна зможе почати серйозне реформування своєї армії не тільки для власної безпеки, а й для потреб європейської безпеки. Тож коли зараз дискутується питання нової стратегії НАТО, альянс враховує той факт, що він трансформується у спільноту країн з різними поглядами на безпеку, але всі ці країни хочуть, щоб їхні народи жили у безпечному світі. Це – наші партнери!

– НАТО звинувачують, що маючи серед своїх членів, в основному, представників Європи, організація все ж намагається стати глобальною інституцією, таким собі «світовим жандармом». Прокоментуйте це, будь ласка!

– НАТО не є і ніколи не буде глобальною організацією – НАТО є частиною глобалізації. Більшість членів альянсу – країни Європи, які утворили безпекове співтовариство для захисту своїх національних і регіональних інтересів, для забезпечення нормального функціонування державної машини і демократичного розвитку суспільства. Тож НАТО аж ніяк не є «жандармом», НАТО – захисник демократії й мирного життя країн-членів. І не лише членів. Так, співпраця України і НАТО виходить далеко за межі військово-технічної сфери. Для українців альянс – це сучасні технології, демократичне цивільне суспільство, які є гарантами мирного життя України й цілісності її території. Це дуже важливо – регулярно проводити консультації і спільні дії з членами альянсу та його партнерами.

– Повернімось до факту, що більшість членів НАТО – це європейські країни. Чи врахує нова стратегія альянсу цей факт?

– Ми сподіваємось на якнайширшу співпрацю з Євросоюзом. Це потужна спільнота людських, інтелектуальних, технічних ресурсів. У разі виникнення небезпеки тероризму чи загострення якогось міжетнічного конфлікту ці ресурси антикризовий менеджер (маю на увазі НАТО) з урахуванням своїх знань і досвіду, проаналізувавши ситуацію, повинен використати якнайефективніше у боротьбі з цими небезпечними явищами. Це велика перевага, що більшість членів НАТО, партнери альянсу – держави, які належать до європейської громади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG