Доступність посилання

ТОП новини

Майбутньому Президентові вже підбирають апарат


Київ – Ефективність дій майбутнього Президента значною мірою залежить від того, хто очолить Секретаріат майбутнього голови держави. Суспільна увага прикута не лише до кандидатів, але й до їхнього найближчого оточення.

Першою увагу привернула Юлія Тимошенко. Ймовірним керівником її Секретаріату в тому випадку, якщо головою держави стане вона, називають колишнього голову адміністрації Президента Леоніда Кучми – Віктора Медведчука.

Ця офіційно не підтверджена інформація останнім часом активно обговорюється в політичних колах. Раніше найімовірнішим керівником секретаріату Юлії Тимошенко в разі її перемоги називали теперішнього голову фракції БЮТ Івана Кириленка.

Сама Юлія Тимошенко днями в прямому ефірі телеканалу «Україна» не дала прямої відповіді на запитання про те, як давно вона спілкувалася з Віктором Медведчуком і в чому полягає їхня співпраця.

Політолог Кость Бондаренко вважає мало ймовірним, що Віктор Медведчук очолить канцелярію Президента Юлії Тимошенко. «По-перше, у Медведчука, цілком можливо, є інші плани, пов’язані з судовою гілкою влади, – каже він. – По-друге, Тимошенко на цій посаді потрібна людина, якій би вона безмежно довіряла. Навряд чи вона настільки зможе довіряти Медведчукові».

Що ж до Віктора Януковича, то Кость Бондаренко дотримується погляду про зближення команд лідера Партії регіонів та Віктора Ющенка. «Я наважуся припустити, що, умовно кажучи, головою Секретаріату Президента Януковича може стати Ігор Тарасюк (теперішній керівник Державного управління справами – ред.). А якщо Президентом лишиться Віктор Ющенко, то новим головою його Секретаріату може стати Борис Колесников (впливовий член Партії регіонів – ред.)», – припускає політолог.

Інші експерти припускають, що великі шанси очолити Секретаріат Президента Віктора Януковича має депутат-регіонал Сергій Льовочкін, який свого часу був першим помічником Президента Леоніда Кучми.

Ющенко оцінив твердий стиль

Оглядачі зазначають, що стиль керівництва Віктора Ющенка значною мірою залежав від того, хто очолював його секретаріат: м’який Олег Рибачук чи твердий Віктор Балога.

Щоправда, сам Президент у відповідь на критику дій Балоги заявляв, що голова президентської канцелярії – це фігура не самостійна, і порівнював його з сантехніком.

Колишній керівник секретаріату Президента Олег Рибачук вважає показовим, що найбільш бажаними на посаді голови президентського Секретаріату є тверді керівники.

«Президенти вибирають на основі певних цінностей. Людина, яка змінила мене на посаді, – це такий собі інтелектуально бідніший і в стилі значно агресивніший Медведчук. І, що цікаво, він найдовший час абсолютно влаштовував Президента Віктора Ющенка, як ефективний менеджер і людина на своєму місці. Це мене найбільше вразило, коли я прийшов на Банкову, – що насправді потреба була в такому стилі роботи», – зазначає екс-голова президентського Секретаріату.

Голова канцелярії: фаворит чи хлопчик для биття

Більшість політичних експертів схиляється до думки, що провідні кандидати заздалегідь визначаються з тим, хто очолить їхню канцелярію.

Проте вони до останнього зберігають інтригу, щоб стимулювати конкуренцію довкола себе.

Олег Рибачук вважає, що подекуди голова держави може навмисно створювати модель, коли всі недоліки можна легко списати на керівника своєї канцелярії.

За його словами, Президент призначає голову свого Секретаріату одноосібно і несе за його дії повну відповідальність.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG