Доступність посилання

ТОП новини

У передсвятковій Польщі проводять масштабні благодійні заходи з допомоги незаможним


Логотип благодійного проекту «Благородна посилка»
Логотип благодійного проекту «Благородна посилка»

Варшава – У Польщі відроджується традиція святкової допомоги безпритульним і незаможним. Для тих, хто за римо-католицькою традицією невдовзі відзначатиме Різдво, настав час не лише самим готуватися до Святвечора, а й подбати про інших.

Співробітники благодійного фонду «Вйосна» («Весна») кажуть, що вони знайшли добрий спосіб, щоб святкові подарунки для незаможних поляків стали бажаними та корисними. Для цього фонд запровадив проект «Благородна посилка». Ідея проекту почалася з інформації про різні рівні бідності у Польщі. Не секрет, що часом для незаможних людей необхіднішими є не олія, цукор чи крупи. Часто люди мають гроші на оплату комунальних послуг та харчів, однак не вистачає коштів, щоб купити шкільні зошити дітям, тепле взуття, або навіть вживаний холодильник, розповідає співробітник фонду «Вйосна» Марцін Венц.

«Нам насамперед треба точно знати, чого прагне та чи інша родина. Саме з таким запитанням наші волонтери звернулися до тисяч родин на території Польщі. Результати опитування переносять на наш веб-сайт. В анкеті зазначено матеріальний статус родини, скільки у них дітей, чому стали незаможними. Майбутні донори можуть бачити в Інтернеті анонімні «замовлення» від незаможних родин. Після цього анонімний донор оформляє святкову посилку з призначенням для вказаної ним сім’ї», – ділиться досвідом пан Венц.

Він наголосив, що фонд залишається лише посередником між донором та одержувачем посилки. Донор має сам оформити посилку «на замовлення», згодом привезти на склад. Звідти волонтери відвезуть «Благородну посилку» за адресою.

Фахівці вважають, що, як і в країнах Західної Європи, у Польщі перевагу в благодійних проектах здобуває принцип анонімності. Часто людям не під силу зізнатися у своїй бідності, а донори воліють залишитися інкогніто, щоб не «засвічувати» своїх статків.

Благодійність для багатьох стала доброю звичкою


Специфікою Польщі є те, що до благодійної допомоги підключаються не лише vip-особи, а й поляки з середніми статками.

Однією з таких «середняків» є пані Наталія, яка чотири роки разом із друзями збирає та відправляє «Благородні посилки». Пані Наталія сказала Радіо Свобода, що участь у благодійному заході вже стала звичною для неї та її друзів.

«Кожного року оформляємо одну-дві посилки для незаможних родин. Вважаю, що разом із друзями ми вже не можемо жити без цього. Різдвяні свята стали б для нас неповноцінними, якби ми не відправили посилки тим родинам, яким вони необхідні».

Марцін Венц із фонду «Вйосна» говорить, що цього року «Благородну посилку» отримали 8 тисяч польських сімей. У середньому ціна однієї посилки сягає 200 євро. Загалом передсвяткову допомогу отримали 48 тисяч осіб, а у проведенні проекту фондові «Вйосна» допомагало 5 тисяч волонтерів, зазначив співробітник фонду Марцін Венц.

Не лише фонд «Вйосна» проводить у Польщі передсвяткові благодійні заходи. Скажімо, всепольська акція «Святкове збирання харчів» від початку грудня проходить у крамницях і супермаркетах. Покупців біля каси закликають «віддати» незаможним щось із кошика з покупками.

Минулого року таким чином волонтери зібрали понад 600 тонн харчів.
Минулої неділі у багатьох польських містах за ініціативою місцевої влади було проведено благодійні Святвечори для незаможних та безпритульних.

До акції підключилися підприємці, власники ресторанів, неурядові товариства.

У Варшаві та Кракові учасниками благодійних передсвяткових заходів стало понад сто тисяч добровольців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG