Доступність посилання

ТОП новини

Путін приправляє свої «хижацькі зауваження щодо України зернами правди» (європейська преса)


Прага – Впливові європейські газети активно коментують не лише заявку про вступ до ЄС від Сербії, але й обговорюють перспективи розширення Союзу на Схід та вірогідність вступу до європейської спільноти України. Впливові західні оглядачі також вважають, що вибори президента України мають, попри нинішні економічні й політичні труднощі, зберегти євроатлантичні перспективи Києва і просування української держави по шляху свободи і процвітання. Європейська преса продовжує коментувати перебіг судового процесу в Мюнхені над вірогідним нацистським злочинцем Джоном Дем’янюком та цитувати відомих правників, фахівців у галузі нацистських злочинів, коли деякі з них заявляють, що «цей процес – політична помилка першого порядку».

Впливова «Файненшел Таймз» публікує інтерв’ю з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, країна якого завершує у цілому успішне головування в Європейському Союзі. Шведський політик вважає, що «реальність Європейського Союзу в глобальному масштабі буде визначатися двома речами. Перша полягає в тому, що ЄС має нести нашому світові мир і процвітання, а друга: або ми виступатимемо успішними менеджерами нашої економіки, або ми виявимося невдахами в цьому процесі».

В інтерв’ю Карла Більдта відзначено, що у час головування в ЄС його країні вдалося забезпечити ухвалення Лісабонської угоди ЄС і переконати чеського президента Вацлава Клауса поставити свій підпис під цим фундаментальним договором ЄС.

Більдт також висловив переконання, що нарощування сили і міцності ЄС залежить і від його подальшого розширення. Шведський політик закликав ЄС не спочивати на лаврах, «коли необхідно нарощувати глобальну репутацію спільноти, її безпеку та економічну успішність».

Карл Більдт наголосив, що при стабілізації на східних і південних флангах ЄС Брюссель «має зосередитися на трьох країнах: Туреччині, Україні і Сербії». Він також висловив свої сподівання «Файненшел Таймз» на те, що «співпраця ЄС з Україною у рамках «східного партнерства» призведе до більшого довір’я між сторонами і зміцнення зв’язків ЄС з Києвом».

Впливова «Інтернешнел Гералд Трібюн» оприлюднила великий матеріал фахівця з проблем України з Фонду Карнегі Марка Медіша, котрий вважає, що, попри нинішні кризові труднощі, «Україна має світле майбутнє» і стане, хоча й «ближнім» до Росії, але «вільним і процвітаючим зарубіжжям». Автор переконаний, що «занепад Помаранчевої епохи не означає кінець незалежності України та її євроатлантичної належності» і закликає політиків у Києві після виборів у січні «зміцнювати плюралістичну демократію та зростаючий ринок, дотримуючись при цьому балансу між західною інтеграцією та повагою до своїх старовинних культурних коренів та звичаїв».

Автор статті в «Інтернешнел Гералд Трібюн» також наголошує, що Україні необхідно уникати «негативного втручання як з боку Росії, так і з боку США». Марк Медіш також наголосив при цьому, що «на відміну від США, російські задуми стосовно України навряд чи можна назвати ідеалістичними» і нагадав при цьому слова Путіна президентові США під час саміту НАТО у Бухаресті навесні 2008 року: «...розумієш, Джордже, Україна – це навіть не держава. Що таке Україна? Частина її території – це Східна Європа, а другу її частину, до того ж досить значну, віддали їй ми».

Автор статті в «Інтернешнел Гералд Трібюн» при цьому зауважує, що «політичні хулігани вміють приправляти свої хижацькі зауваження зернами правди». До всього Марк Медіш висловив тверде переконання, що США «вболівали за Україну навіть і у важчі часи..., і ця позиція незмінна».

Австрійська «Дер Штандард» публікує велике інтерв’ю зі всесвітньо визнаним фахівцем у галузі правового обґрунтування нацистських злочинів, професором права з Амстердамського університету Крістіаном Рютером.

Цей правник критикує «погану підготовку німецьким правосуддям всього процесу над імовірним воєнним злочинцем Джоном Дем’янюком». Рютер також вважає хиткими докази проти обвинуваченого, особливо службове посвідчення охоронця нацистського табору, яке надійшло свого часу з радянських архівів. Але найбільше Рютера дивує те, що процес роздувають до надзвичайних політичних масштабів і використовують при цьому «найдрібнішу з найдрібніших» осіб. Рютер висловлює «Дер Штандард» своє переконання, що «цей процес – політична помилка першого порядку».

Амстердамського правника дивує також те, що як свідка у Мюнхені використовують 88-річного Самюеля К., який живе у Німеччині, а «був командиром нацистської команди в таборі Травніки, однак ніколи не був засуджений судом за свої можливі злочини».

Відомий професор права також висловив міркування про те, що процес над Дем’янюком ставить низку складних проблем перед Німеччиною, зокрема: чому не були засуджені тисячі конкретних осіб з Німеччини, які пройшли перед юстицією у 80-ті роки як конкретні учасники масового нищення євреїв та інших народів у нацистських таборах Собібор, Бєлзец, у Варшавському гетто?

Польська «Жечпосполіта» коментує вчорашній передвиборний виступ Президента України Віктора Ющенка в Київському інституті міжнародних відносин. Віктор Ющенко застерігав від небезпеки перемоги у президентських перегонах у січні 2010 року когось із «промосковської пари» – Віктора Януковича чи Юлії Тимошенко. «Союзу цієї пари треба остерігатися, як вогню»,– цитує «Жечпосполіта» Президента України. Польське видання також наводить аргументи Віктора Ющенка про те, що перемоги когось із цієї «двійки» означатиме кінець євроінтеграційних процесів для України і «повернення Києва під крило Москви».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG