Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатці виступають проти гімну області


Голова обласної адміністрації Олег Гаваші
Голова обласної адміністрації Олег Гаваші

Ужгород – Неабиякий скандал виник навколо ухваленого напередодні депутатами Закарпатської обласної ради гімну області. Голова обласної адміністрації Олег Гаваші заявив, що новий гімн не об’єднує, а роз’єднує закарпатців. Своє невдоволення текстом висловили й численні політичні партії. Лунають заяви, що це акт сепаратизму і державної зради.

Автор тепер уже офіційного гімну Закарпатської області – місцевий письменник 19-го століття, один із засновників русинського руху Олександр Духнович.

Текст починається словами: «Подкарпатські русини, оставте глубокий сон…».

Ініціатор рішення про те, щоб ця пісня стала офіційною – депутат місцевої обласної ради, русин Євген Жупан. Він нагадує, що текст Духновича вже був гімном Підкарпатської України, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини на початку минулого століття. Він каже, що жодних сепаратистських закликів у тексті гімну немає, а всі звинувачення, що звучать нині, – наклеп і незнання історії Закарпатської області.

«Цей гімн історичний, бо виконувався ще тоді, коли Закарпаття було у складі Чехословаччини, і зазвичай виконувався під час усіх урочистих заходів після чехословацького гімну. Виконувався він і під час угорської окупації», – каже Євген Жупан.

Спроба відродити сепаратизм?


Ухвалення тексту гімну Закарпатської області на слова Олександра Духновича – одна зі спроб посилити відродження сепаратизму.

Принаймні так розцінює цей політичний крок голова Закарпатського об’єднання українського товариства «Просвіта імені Шевченка» Володимир Піпаш. Він каже, що, з огляду на такі події, неважко спрогнозувати наступні кроки депутатів, адже разом із гімном ухвалене рішення, що на наступній сесії розглядатимуть звернення про зміну Конституції України.

Подібну стурбованість поділяє голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші, який каже, що гімн розколює жителів області. А обласна організація «Батьківщини молодої» назвала новоухвалений гімн Закарпаття актом державної зради, що вигідний Росії.

Чути невдоволення і з районів області, нині навіть прозвучала думка, що такими темпами незабаром від Закарпаття може від’єднатися Рахівський район і попроситися до Івано-Франківщини.

Тим часом чимало пересічних закарпатців про вірш Олександра Духновича навіть ніколи не чули. Перехожі схиляються до думки, що нинішній молоді не те, що вивчити, а й зрозуміти текст гімну буде важко:

– Я взагалі ніколи не чув про такий вірш!

– Цей текст приписують Духновичу, ще не факт, що він такий. Такий гімн не буде сприйнятий.

– У цьому гімні більше слів про Русь і росіян, ніж у російському гімні...


Пристрасті в Закарпатті навколо гімну не вщухають...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG