Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові сперечаються, під якою ялинкою святкувати Різдво


Прага – Дискусія щодо дати святкування Різдва у Молдові триває близько двох десятиліть. Але цього року проблема ще більше загострилася. Це сталося після того, як уряд оголосив 25-те грудня вихідним днем. Таке рішення спричинило різку критику Молдовської православної Церкви. Cвященики закликали уряд переглянути своє рішення, а вірян - дотримуватися лише юліанського календаря. Однак уряд змінювати свого рішення не збирається.

Коли Молдова має святкувати Різдво? У суспільстві побутує три погляди на це питання. Прихожани Молдовської православної церкви вважають, що єдиноправильною датою є 7 січня. Віряни Румунської православної церкви виступають за 25-те грудня. Є також і ті, що готові святкувати обидві дати.

«Ми маємо святкувати 25 грудня, як і інші європейські країни. Але 7 січня також має бути вихідним. Таким чином ніхто не буде дискримінований», – говорить громадянка Молдови.

«За нашими християнськими традиціями, святкування народження Ісуса Христа припадає на 7 січня. Чому румуни не роблять 7 січня офіційним вихідним, щоб висловити повагу до нашої православної віри?» – зазначає інша молдованка, хоча Румунія так само переважно православна країна.

Політичного забарвлення додав Воронін

На державний рівень релігійна дискусія у Молдові вийшла після того, як колишній президент, комуніст Владімір Воронін розпорядився встановлювати новорічну ялинку 30 грудня. Тобто, після завершення Різдва за «західним» календарем. Такою була стратегія тодішньої влади, щоб унеможливити будь-які відносини з Румунською церквою, яка разом із більшістю православних церков світу перейшла на таке святкування. («Старим стилем» досі користуються тільки Сербська, Грузинська, а також російські й українські православні церкви, а ще греко-католики).

Теперішнє ж рішення уряду святкувати на офіційному рівні «західне» Різдво стало своєрідним ляпасом для авторитету Молдовської православної Церкви, підпорядкованої Московському патріархату.

Попри дискусію, яка розгорілася у країні, Прем’єр-міністр Молдови Влад Філат не має наміру скасовувати рішення свого уряду.

«Ми ухвалювали це рішення разом. Ми мали дискусію з главою Молдовської церкви, Владіміром. Тож для нас стала сюрпризом зміна їхньої позиції й поведінки. Але в кожного свої власні пріоритети. Для уряду це свобода усіх громадян Молдови», – зазначає прем’єр Молдови.

І вашим, і нашим

Позиція ж Бессарабської метрополії, яка підпорядкована Румунській церкві, щодо цієї проблеми більш ніж дипломатична. Намагаючись догодити обом таборам, церкви Бессарабської метрополії щороку проводять дві служби, 25 грудня та 7 січня. А те, що зараз відбувається, говорить бессарабський священик Іоан Чунту, це політичні ігри.

«Коли святкувати – це індивідуальний вибір кожного. Чому не зробити святом 25 грудня, якщо багато вірян хочуть відзначати Різдво за новим календарем? А ті, хто хоче святкувати за старим календарем, 7-го та 8-го січня, будуть і надалі робити це. Проблему вирішити надзвичайно просто. А політики просто грають на почуттях », – переконаний Іоан Чунту.

Молдова не єдина країна з колишнього пострадянського табору, де релігійні проблеми за участю православної церкви набрали політичного забарвлення. Подібне відбувається і в Грузії, і в Сербії, і в Україні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG