Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польські родини у Львові святкують Різдво двічі


Музичний гурт з Польщі «VOX» у Львові
Музичний гурт з Польщі «VOX» у Львові

Львів – 24 грудня у католиків світу Вігілія, Свят вечір.Різдвяні традиції, скажімо, у Польщі та Україні дуже подібні. Зрозуміло, бо це одне християнське свято, яке відзначають згідно двох календарів, григоріанського та юліанського. На Львівщині проживає близько 15 тисяч поляків, найбільше у Львові, Самборі та Мостиськах. Вони бережуть свої традиції, люблять колядувати і цього разу мали чудову нагоду заколядувати разом із відомим музичним гуртом з Польщі «VOX».

Очікування Різдва у поляків супроводжується чотирьохтижневим постом, Адвентом, особливо суворого посту дотримуються на Вігілію, Святий вечір. На Вігілійну вечерю поляки накривають стіл білим обрусом. Ще де-не-де у селах збереглась традиція класти під скатертину сіно, але мало з молодих людей знає, що колись після вечері неодружені особи з заплющеними очима діставали з-під обрусу стеблини. Відтак, кому попало зелене стебло, міг сподіватись на шлюб.

Перш аніж сісти за стіл поляки переламують «оплаток», який використовується у Католицькій церкві до таїнства євхаристії, і бажають один одному щасливого і веселого Різдва.

На різдвяний стіл неодмінно ставлять ще одну тарілочку, така традиція існує також у галичан. Вважається, що вона призначена або ж для несподіваних гостей, або ж для душ померлих.

Українці і поляки мають однакові колядки

Як і галичани, поляки стараються готувати на Вігілію 12 страв, які символізують число Апостолів і кількість місяців у році. Є й узвар, кутя, вареники, борщ з грибними вушками, але найголовніша страва – риба. Божена Городницька святкує Різдво у Львові двічі. Одна бабуся – українка, інша – полька.

«Мені якось природніше вступати в новий в рік після Різдва. А традиції святкування в українців і поляків подібні, хіба що деякі страви готуються по-іншому. Я знаю багато польських колядок, їх співаю у костелі», – розповіла Божена.

Колядують поляки на саме Різдво – 25 грудня. Давні традиційні польські колядки за мелодією і текстами справді дуже подібні до українських. Це також зауважив і лідер польського гурту «VOX» Вітольд Патц. Тріо колядувало у Львівській катедрі, у костелах у Мостиськах і Самборі, адже саме тут проживає найбільше число поляків.

Музикант Вітольд Патц зауважив, що мав неймовірне відчуття, коли колядував у львівському храмі, оскільки розумів святість цього місця. Гурт виконує лише давні автентичні польські колядки.

«Я співаю одну колядку «Спи Ісусе, спи», вона польською мовою, але мелодія тут українська. Це не є наша колядка. Вона не є польська. Я знаю старші коляди і не підтримую переробки коляд на сучасний лад. Для мене традиція є традиція і вважаю, що її потрібно зберігати, а не усучаснювати. Принаймні на Різдво. Коляда у свята має співатись так, як колись. Коляд не можна переробляти і робити з них розважальних творів», – наголосив Вітольд Патц.

Усім слухачам Радіо Свобода, які дотримують відзначення Різдва за новим стилем гурт VOX побажав «багато здоров’я, радості і усміху на свята» і звісно подарував свої колядки.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG