Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшанували загиблих під час трагедії в Євпаторії рік тому


Рятувальники працюють на місці вибуху газу у багатоквартирному будиноку в Євпаторії, 25 грудня 2008 року
Рятувальники працюють на місці вибуху газу у багатоквартирному будиноку в Євпаторії, 25 грудня 2008 року

Сімферополь – У четвер увечері в Євпаторії пройшли жалобні заходи зі вшанування пам'яті жертв минулорічного вибуху в Євпаторії. Вибухи газових балонів у підвалі житлового будинку повністю чи частково зруйнували два під’їзди, загинуло 27 осіб, кілька десятків були поранені. Згадати загиблих на місце трагедії прийшло кілька сотень родичів, друзів і сусідів жертв цього вибуху.

Вибух стався близько 10-ої вечора 24 грудня 2008 року в будинку №67 по вулиці Некрасова, у підвалі якого, як з’ясувало слідство, зберігалися балони з газом і киснем. В результаті вибуху обвалилися квартири двох під’їздів і всіх 5 поверхів. З-під завалів витягли тіла 27 загиблих. Усі вони ідентифіковані. Ще 20 людей отримали поранення.

Хоча формально судове рішення ще не набрало чинності, але нещодавно, у листопаді нинішнього року, сімферопольський районний суд погодився з прокурорською версією трагедії про вибух газу і призначив начальнику і майстру комунального підприємства покарання у вигляді 6-ти і 7-ми років позбавлення волі, зварювальника засудив до 8-ми років ув’язнення. Комунальники подали апеляцію.

Попри те, що слідство завершилося, місцева преса продовжує обговорювати версію, що трагедія була спричинена усе ж не газом, а вибухівкою.

Уряд виконав президентські доручення


Торік Президент України Віктор Ющенко і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вже наступного дня після вибуху відвідали місце трагедії.

Глава держави підписав указ про оголошення в Україні жалоби і доручив уряду виділити максимально можливі кошти на проведення першочергових робіт з подолання наслідків трагедії. Уже в перші дні за розпорядженням Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко для цього надійшли 70 мільйонів гривень.

Державні кошти виділялися і пізніше. Родини усіх загиблих з держбюджету отримали по 100 тисяч гривень, поранені лікувалися теж за державні гроші. Всім постраждалим виділили кошти на компенсацію за втрачене майно. Всі ж, хто втратив квартири, отримали або гроші, або нові помешкання у цьому ж районі. Пізніше нові квартири отримала частина мешканців сусідніх під’їздів, які теж були частково зруйновані.

У панахиді за душами загиблих, що пройшла в Євпаторії в четвер увечері, взяла участь і міністр соціальної політики України Людмила Денисова, яка зранку наступного дня має вручити ордери на квартири групі мешканців пошкодженого будинку.

Міська влада ухвалила рішення весь цей будинок знести, а на його місці розбити сквер і встановити невеликий пам’ятний знак. Правда, поки що до роботи приступити немає можливості, хоча кошти на це є, їх зібрали євпаторійці.

У міськраді Євпаторії повідомили, що поки розглядатиметься апеляція засуджених, прокуратура автономії не дає дозволу на знесення вцілілих під’їздів пошкодженого будинку.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG