Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяне послання Папи Римського: Захід має поважати знедолених


Папи Бенедикт XVI під час різдвяного послання «Місту (Римові) і світові» на балкона базиліки Святого Петра у Ватикані, 25 грудня 2009 року
Папи Бенедикт XVI під час різдвяного послання «Місту (Римові) і світові» на балкона базиліки Святого Петра у Ватикані, 25 грудня 2009 року

Рим – Сьогодні у Ватикані Папа Римський оголосив традиційне різдвяне послання «Місту (Римові) і світові». Попри нічний інцидент під час святкової меси, Святіший отець з’явився перед вірними у доброму здоров’ї і своє звернення оприлюднив вчасно опівдні.

Паломники з переживанням очікували появи Папи на ложі благословінь римського собору Святого Петра. Заспокійливі повідомлення ватиканської прес-служби підтвердили, що понтифік дійсно не потерпів. Надзвичайний випадок, коли психічно хвора жінка збила його з ніг під час різдвяної служби, не вплинув на стан здоров’я 82-літнього Бенедикта XVI.

Звертаючись до усіх мешканців міста Рима та людей усього світу, Папа Римський сказав: «Навіть сьогодні для всього людства, що переживає важку економічну кризу, але передусім кризу моральну, Церква разом із пастухами повторює: ходімо до Віфлеєма, там віднайдемо нашу надію!»

Глава Римо-католицької церкви оголосив послання надії, таке необхідне у період затяжної скрути. Він пояснив справжнє значення народження Ісуса Христа. «Світло першого Різдва було, немов запалений уночі вогонь. Навколо все було в темряві, у той час як у стаєнці сяяло правдиве світло, що просвітлює кожну людину», – сказав Бенедикт XVI, цитуючи Євангеліє від Святого Луки.

Папа закликає до миру замість помсти

У країнах, розорених насильством та війною, – від Близького Сходу, де народився Ісус, до Іраку, Африки, Шрі-Ланки, – Католицька церква закликає позбутися ідеології помсти і будувати мирне співжиття. Так само Папа закликає багаті західні держави перебороти егоїстичну ментальність, поважати незахищених людей і дбати про них, починаючи з тих, які ще не народилися, приймати також іммігрантів.

На різдвяній месі вночі Вселенський Архиєрей закликав вірних прокинутися, відкинути егоїзм, насильство і керуватися насамперед Правдою та Любов’ю. Щоб віднайти справжню людяність, Бенедикт XVI порадив прямувати шляхом примирення і злагоди.

Завершуючи звернення «Місту і світові», Папа Римський побажав щасливого Різдва усім вірним, промовивши привітання 65 мовами. На площі Святого Петра його вітала численна юрба вірян із синьо-жовтими стрічками. Бенедикт XVI промовив українською: «Веселих свят! З Різдвом Христовим і Новим роком!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG