Доступність посилання

ТОП новини

Наукові відкриття, які змінили світ у 2009 році


Великий адронний колайдер знову запустили в листопаді 2009 року після великого ремонту
Великий адронний колайдер знову запустили в листопаді 2009 року після великого ремонту
Це може звучати як наукова фантастика, але в грудні 2009 року в тунелі на французько-швейцарському кордоні вчені зіштовхували протони з рекордною енергією у понад трильйон електронвольт. «Великий адронний колайдер дає нам змогу впритул наблизитися до розуміння всесвіту – як він був створений? Приблизно 95 відсотків всесвіту, так званого чорного, ми не знаємо. І я перший сподіваюся, що колайдер на це проллє світло», – це очікування Рольфа Гоєра, генерального директора Європейської організацій ядерних досліджень, що керує проектом.

Якщо колайдер працює глибоко під землею, то і на поверхні нові технології не дрімають. 2009 став роком розквіту мікроблогів «Твіттер», які дають змогу стежити геть за всім – від планів друзів до кулуарів політичних заворушень. У квітні мережа «Твіттер» допомогла вивести на вулицю учасників протестів проти офіційних результатів виборів у Молдові, а в червні – в Ірані.

Під кінець року доступ до «Твіттера» здобули близько 60 мільйонів осіб. «Люди, які зазвичай зазнають утисків, здобули слово. Це цифрова демократія, адже кожен, хто має доступ до інтернету й «Твіттера», може поділитися інформацією», – говорить Браєн Чен, журналіст, який відстежує новинки техніки для сайту Wired.com.

Є новинка і для всіх любителів літератури. 2009 року на міжнародний ринок запустили Kindle – апарат для читання електронних книжок, який може зберігати понад півтори тисячі видань, а запускати їх менше ніж за хвилину.

Вчені знають більше, як вберегтися від СНІДу

У 2009 році світ також став гігієнічнішим. І це завдяки винахідникам «Біомаски», яка спроможна знищити за хвилину майже всі віруси.

Крім цього, вчені придумали нову модель стетоскопа. Тепер лікар може не просто слухати серцебиття, але й відразу ж вводити дані пацієнта у комп’ютер, який уже точно не пропустить проблеми.

Але найбільшим проривом у галузі медицини стала нова вакцина проти вірусу імунодефіциту людини. Новий препарат знижує ризик інфекції на третину. Ці дані оприлюднили після трьох років досліджень за 16 тисячами волонтерів у Таїланді. Хоча дехто висловлює сумнів у достовірності результатів, інші називають їх проривом.

«Широкий загал не може використовувати випробувальної вакцини, бо рівень захисту від неї є надто низьким. Але вона дуже важлива, бо доводить, що ми можемо розробити вакцину, яка зможе, нехай і помірно, захищати від ВІЛ», – каже Алан Бернстайн, керівник Глобального підприємства з вакцини проти ВІЛ/CНІДу – альянсу організацій, що працюють над захистом від недуги.

2009-й також увійшов в історію як Міжнародний рік астрономії – так вирішила ООН. Поки американське космічне агентство НАСА змушене аналізувати низку провальних запусків, орбітальна обсерваторія «Планк», запущена європейцями, не розчарувала. У травні там почали досліджувати космічний мікрохвильовий фон – залишки випромінювання після Великого Вибуху. А для того, щоб отримати найточніший результат, охолодили інструмент до мінус 273 градусів за Цельсієм. Це тепер, як кажуть, «найхолодніший об’єкт у Всесвіті».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG