Доступність посилання

ТОП новини

У Тегерані повідомляють про загиблих у сутичках, поліція заперечує


У столиці Ірану в неділю знову сталися сутички демонстрантів із поліцією. Тисячі людей вийшли на протиурядові демонстрації в центрі міста, скориставшись нагодою релігійного свята.

Іранські незалежні джерела повідомляють про чотирьох загиблих.

Опозиційний сайт повідомляє, що на центральному тегеранському майдані Енгелаб (Революції), де відбувалися і вдень іще тривали одні з найжорстокіших сутичок, сили безпеки застрелили трьох демонстрантів. Тегеранські правозахисники також повідомили Радіо Свобода про четвертого загиблого неподалік, якому розбили голову поліційним дубцем.

Підтверджень цих повідомлень із незалежних джерел немає.

Поліція заперечує, що є загиблі.

Також повідомляють, що сили безпеки, намагаючись розігнати з центру міста демонстрантів, що вигукують гасла проти «диктатури», застосовують сльозогінний газ та перцеві аерозолі.

Неділя є кульмінаційним днем релігійного свята Ашура, однієї з головних подій релігійного року для мусульман-шиїтів, до яких належить велика більшість іранців. Поліція напередодні попереджала, що буде суворо припиняти будь-які зібрання нерелігійного змісту.

Неділя – також сьомий день від смерті видатного іранського релігійного діяча, великого аятоли Хосейна Алі Монтазері, який різко критикував нинішню владу Ірану і похорон якого теж став приводом для демонстрацій опозиції. В Ірані традиційно вшановують сьомий день по смерті.

Жорстокі сутички поліції з демонстрантами сталися в Тегерані також у суботу.

Крім того, повідомляли про демонстрації в інших містах Ірану – Ісфагані, рідному місті Монтазері Наджафабаді, Ширазі й Кумі.
XS
SM
MD
LG