Доступність посилання

ТОП новини

Таїланд починає депортувати додому біженців із Лаосу


За повідомленнями, армія Таїланду силоміць примушує близько 4 тисяч біженців із комуністичного Лаосу, представників народу хмонґ, повернутися назад до їхньої країни попри міжнародні протести проти таких дій.

Армія заявляє, що військові, які прибули закрити табір біженців на півночі Таїланду, не мають зброї.

Влада Таїланду заявляє, що більшість цих утікачів не має законних підстав для отримання статусу біженця, а є економічними мігрантами, які дісталися до країни нелегально.

Самі ж люди хмонґ, за повідомленнями, кажуть, що в Лаосі їм загрожують переслідування через те, що під час громадянської війни 1950-х – 1970-х років і в’єтнамської війни тих же часів, яка відбувалася і на території Лаосу, представники цього народу підтримували антикомуністичні проамериканські сили в їхній боротьбі проти комуністів, які нині при владі в Лаосі.

ООН, ЄС, США, різні правозахисні організації висловлювали занепокоєння, що депортація людей хмонґ із Таїланду до Лаосу може призвести до насильства. На їхню думку, принаймні частина цих утікачів має право на статус біженця й їх не варто повертати додому.

Різні групи народу хмонґ живуть на територіях низки країн у Південно-Східній Азії, зокрема, в Китаї, В’єтнамі, Лаосі й Таїланді; існує також велика діаспора у США, яка виникла після закінчення в’єтнамської війни.
XS
SM
MD
LG