Доступність посилання

ТОП новини

Енергетика тепла: 70-річчя прикарпатського театру


Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка. На приміщенні театру встановлене панно за гуцульськими мотивами
Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка. На приміщенні театру встановлене панно за гуцульськими мотивами

Івано-Франківськ – Своє 70-річчя відзначає сьогодні Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка. Понад 600 постановок – від оперет, музичних вистав до камерних п’єс, від національної до зарубіжної драматургії– було за цей час у доробку франківчан. А вистава прикарпатців «Солодка Даруся» за мотивами однойменного роману Марії Матіос є номінантом на здобуття Шевченківської премії.

Давні фотографії з вистав різних років, сучасні актори в несподіваних ракурсах – спеціально до ювілею франківці підготували фотовиставку «Театр бачить сни». Кажуть, це сни-спогади про минуле і сни-сподівання на майбутнє.

25 років в Івано-Франківському театрі працює Олександр Семенюк, тепер головний художник. Він каже, що театр – це не робота, це життя, і зізнається, що кожна вистава для нього як відкриття, а сприймає він їх насамперед як глядач, незалежно від того, скільки до того було репетицій.

Це вистави за творами національної і зарубіжної класики, сучасна драматургія. В театрі працювали народні артисти Христина Фіцалович, Юрій Суржа, заслужені артисти Терезія Перета, Володимир Родь, Сергій Романюк, Жанна Добряк-Готв’янська.
Головний художник театру Олександр Семенюк

І хоча в історії колективу були злети і падіння, особлива атмосфера тепла зберігалася завжди, каже Олександр Семенюк. «У нас красивий театр – енергетично і візуально. Я для себе як кредо зрозумів одне: що театр – це енергетика, енергія і відчуття. З розумом можна інколи в театрі і відпочити, тому що саме ці два компоненти на з’єднанні дають театральне тепло», – каже головний художник театру Олександр Семенюк.

Історії різні сторінки

Івано-Франківський (тоді ще Станіславський) театр був створений із кількох мандрівних труп Галичини і став першим професійним українським стаціонарним театром на Прикарпатті. Його першою постановкою 28 грудня 1939 року була вистава «Платон Кречет» Олександра Корнійчука.

У передвоєнні роки основу репертуару складали переважно п’єси за творами національної класики. Воєнний період пов’язаний із діяльністю композитора, диригента Ярослава Барнича.

У 1943 році під час прем’єри його оперети «Шаріка» гестапівці заарештували і через кілька днів неподалік театру розстріляли 28 глядачів – насамперед тих, хто під час вистави був у вишиванках.

Яскраву сторінку в творчості колективу театру створив народний артист Віталій Смоляк. Сім років тому встановлена обласна премія в галузі театрального мистецтва його імені.

«Солодка Даруся» – експериментальна постановка молодих

Сьогодні діяльність театру пов’язана з молодими іменами. Очолює трупу заслужений артист України Ростислав Держипільський, який задекларував вироблення стратегії розвитку театру, його поступального відродження, повернення втраченого авторитету у глядачів.
Директор театру Ростислав Держипільський

Власне, і ювілей, за словами Ростислава Держипільського, – це нагода думати про майбутнє. «Ми не хочемо дивитися назад, ми хочемо дивитися вперед. Хочемо дивитися у майбутнє. І будувати – я не хочу сказати інший, мабуть, правильніше – новий театр на хорошій, здоровій базі, беручи все найкраще, беручи всі соки життєдайні, які нам дає наша історія», – каже директор театру Ростислав Держипільський.

Виставу Івано-Франківського муздраматеатру «Солодка Даруся» включено до номінантів на здобуття Шевченківської премії (режисер-постановник Ростислав Держипільський, виконавці головних ролей: Галина Баранкевич, Сніжана Винарчук, Роман Луцький, Олеся Пасічник, Надія Шевченко).

Ця вистава визнана найкращою на театральному фестивалі «Прем’єри сезону», її високо оцінила автор книги Марія Матіос. Для багатьох акторів, які рік тому закінчували Інститут культури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, це була дипломна робота.

Нещодавно «Солодка Даруся» зібрала аншлаг у київському Молодому театрі і одержала високі оцінки театральних критиків. У планах – гастролі Івано-франківського театру з цією виставою до п’яти міст: Харкова, Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя та Одеси.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG