Доступність посилання

ТОП новини

Росія може зупинити експорт нафти Україною через суперечку про вартість транзиту


Президент російської нафтотранспортної монополії «Транснєфть» Микола Токарев заявив сьогодні агентству Reuters, що українські політики встановлюють нові «неприйнятні» умови транзиту нафти через порт Південний під Одесою, і, якщо найближчим часом не буде домовленості, цей транзит узагалі припиниться.

Сьогодні ж уряд Словаччини повідомив, посилаючись на лист Європейської комісії, що Росія попередила Брюссель про можливість, що вона припинить постачати нафту через Україну до Словаччини, Угорщини й Чехії через суперечку про вартість і умови транзиту українською територією.

За словами Токарева з «Транснєфті», питання про вартість і умови транзиту нафти – суто політичне в Україні. Він висловив сподівання, що до Нового року вдасться розв’язати суперечку навколо нових вимог української сторони.

Якщо ж Київ наполягатиме на цих вимогах, «Транснєфть» «перегляне перспективи постачання», сказав він.

Як заявив Токарев, Україна просить Росію збільшити плату за транзит нафти і висуває деякі додаткові умови, зокрема, щодо гарантій мінімальних обсягів транзиту, але Москва «не може і не буде» погоджуватися з такими суворими вимогами.

Агентство Reuters іще в п’ятницю повідомляло з посиланням на нафтотрейдерів, що «Транснєфть» попередила їх, що скасовує програму поставок через порт Південний на січень в обсязі 500 тисяч тон нафти, які переспрямують через інші напрямки, наприклад, через російські порти Новоросійськ на Чорному морі або Приморськ на Балтійському.

Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський минулого тижня повідомляв, що Україна веде переговори про підвищення для Росії ставки транзиту нафти українськими нафтопроводами і розраховує домовитися про таке підвищення до 1 січня наступного року.

При цьому він не уточнив, до якого рівня мають підняти цю ставку, пославшись на комерційну таємницю.

Південний наразі залишався останнім портом в Україні, через який Росія транзитувала сирову нафту на Захід після того, як раніше цього року припинила транспортування нафти через порт Одеси.
XS
SM
MD
LG