Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в економіці покращиться влітку – донецькі бізнесмени


Донецьк – Донецькі промисловці очікують «потепління» в економіці регіону в середині наступного року. Будівельники, банкіри і представники легкої промисловості сподіваються на оздоровлення вже влітку. На що у новому році готові бізнесмени заради покращення справ?

Майже половина підприємств Донецької області цього року мають збитки. За підрахунками управління статистики, скорочення обсягів виробництва спостерігається практично в усіх сферах – від легкої промисловості до торгівлі.

Серед фірм, які постраждали від кризи, опинилась група ГЕРЦ – одна з найбільших будівельних компаній Донбасу. Нові можливості фірма шукатиме за кордоном, каже директор підприємства Олександр Ротов.

«Ми переформатували свою діяльність і шукаємо нові ринки – ті, де є гроші. Ми розпочинаємо працювати в Іраку, в Курдистані, – зазначає він. – Якщо криза в світі закінчилась, то в Україні вона ще реально є. Хоч і кажуть, що все заворушилося, потеплішало, а реально – ні. Я думаю, рух розпочнеться тільки влітку наступного року».

На покращення влітку сподіваються і металурги. Так, директор Маріупольського комбінату імені Ілліча Володимир Бойко вважає, що полегшення в галузі розпочнеться в березні наступного року, коли, на його думку, «вгамуються» ціни на метал і коксівне вугілля.

Банкіри також покладають найбільші сподівання на третій квартал 2010 року. Як зауважив начальник відділу банківського нагляду управління Національного банку в Донецькій області Ігор Соркін, у 2009-му місцеві банки збільшили свій капітал більше як на 200 мільйонів гривень і збираються поступово відновлювати кредитування.

Потрібно впроваджувати новітні технології


Тим часом у Донецьку намітилось потепління на ринку праці: роботодавці починають замислюватись над долею своїх підлеглих.

«Ми покращили організацію, прибрали зайві витрати. І виявилось, що з тим рівнем витрат можна досягати того ж, що і раніше. Плани на майбутнє: зберегти робочі місця і допомогти людям, у нас близько 500 сімей працює в різних містах Донецької області», – каже власник донецької фірми, яка торгує автомобілями, Олександр Веремейчик.

Проте сподівання бізнесменів на покращення можуть виявитись марними, вважає голова Донецької торгівельно-промислової палати Геннадій Чижиков.

«Якщо у наступному році не розпочнеться модернізація промисловості, то нічого буде робити вже в цій державі!», – говорить пан Чижиков. Він впевнений, що не розпочавши впровадження новітніх технологій в промисловості вже в наступному році, буде важко налаштувати стосунки з Європою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG