Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: загрози транзитові російської нафти з боку України немає


Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виключає можливість припинення транзиту російської нафти в Європу. «НАК «Нафтогаз України» офіційно заявляє, що з української сторони не існує ніякої загрози для транзиту російської нафти європейським споживачам», – мовиться в заяві прес-служби компанії, оприлюдненій в понеділок.

Тепер, як повідомляє НАК, компанія «Укртранснафта» і російська «Транснафта» проводять переговори щодо підписання щорічної додаткової угоди до чинного довгострокового контракту від 2004 року (укладеного терміном на 15 років).

Фахівці двох компаній погоджують обсяги транзиту російської нафти й інших короткострокових умов, домовленості за якими минають 31 грудня.

Соколовський обговорив із послами заяву Росії про можливу зупинку транзиту нафти


Представник Президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський у понежілок на зустрічі з послами Словаччини, Чехії та Угорщини обговорив заяву Росії щодо можливого зупинення прокачування нафти у напрямку цих країн.

«Я роз’яснив їм позицію української сторони стосовно заяви Росії», – сказав він.

За словами Соколовського, Україна не має наміру перешкоджати проходженню російської нафти через свою територію. «Навіть якщо сторони не зможуть завершити переговори за погодженням позицій до кінця поточного року, то не слід очікувати від України якихось перешкод щодо транзиту нафти в напрямку Словаччини, Угорщини й Чехії. Україна не припинятиме транзиту», – запевнив Соколовський.

Президент російської нафтотранспортної монополії «Транснєфть» Микола Токарєв заявив раніше у понеділок агентству Reuters, що українські політики встановлюють нові «неприйнятні» умови транзиту нафти через порт Південний під Одесою і якщо найближчим часом не буде домовленості, цей транзит взагалі припиниться.

За словами Токарєва з «Транснєфті», питання про вартість і умови транзиту нафти – суто політичне в Україні. Він висловив сподівання, що до Нового року вдасться розв’язати суперечку навколо нових вимог української сторони.

Якщо ж Київ наполягатиме на цих вимогах, «Транснєфть» «перегляне перспективи постачання», сказав він.

Як заявив Токарєв, Україна просить Росію збільшити плату за транзит нафти і висуває деякі додаткові умови, зокрема, щодо гарантій мінімальних обсягів транзиту, але Москва «не може і не буде» погоджуватися з такими суворими вимогами.

Агентство Reuters іще в п’ятницю повідомляло з посиланням на нафтотрейдерів, що «Транснєфть» попередила їх, що скасовує програму поставок через порт Південний на січень в обсязі 500 тисяч тонн нафти, які переспрямують через інші напрямки, наприклад, через російські порти Новоросійськ на Чорному морі або Приморськ на Балтійському.

У понеділок уряд Словаччини повідомив, посилаючись на лист Європейської комісії, що Росія попередила Брюссель про можливість, що вона припинить постачати нафту через Україну до Словаччини, Угорщини й Чехії через суперечку про вартість і умови транзиту українською територією.

Південний був до цього часу останнім портом в Україні, через який Росія транзитувала сирову нафту на Захід після того, як раніше цього року припинила транспортування нафти через порт Одеси.

ЄС може скликати нараду через загрозу зриву транзиту російської нафти

В Європейській комісії не виключають скликання координаційної групи для розгляду ситуації з можливим припиненням постачань нафти з Росії через Україну.

«Водночас підтвердження цьому ще немає», – повідомив в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» в понеділок у Брюсселі черговий представник Європейської комісії Марк Інгліш.

Наразі в Єврокомісії немає іншої інформації окрім тієї, яку раніше оприлюднили стосовно можливого припинення постачань нафти державам Співтовариства – Словаччині, Угорщині та Чехії, про що ЄС повідомила російська сторона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG