Доступність посилання

ТОП новини

Половина донеччан зневірилась у виборах. Для неспокою є підстави


Донецьк – За даними останніх соціологічних досліджень, половина жителів Донецької області збирається ігнорувати майбутні президентські вибори. Люди не довіряють ані кандидатам на посаду Президента, ані самій системі виборів, кажуть соціологи. Що ж спонукатиме донеччан залишатись удома 17 січня – водохресні морози чи прогнозований високий рівень фальсифікацій?

Соціологи скористались негодою і сильними опадами на Донеччині, щоб поставити людям запитання: чи братимете ви участь у голосуванні, якщо буде аналогічна погода?

За даними незалежного дослідження соціологічної служби Миколи Гаврилова, проведеного 17–26 грудня, половина опитаних у відповідь на таке запитання відмовилась від волевиявлення у день виборів.

30 відсотків із них мотивували це негодою і приблизно стільки ж – безглуздістю цього заняття. Люди вважають, що результати виборів будуть сфальсифіковані.

Маленькі порушення – прикрі наслідки

І, виявляється, для таких припущень є реальні підстави. Як розповів Радіо Свобода заступник голови однієї з дільничних комісій Донецька Павло, вибори ще не розпочались, а члени ДВК і окружної комісії вже вдаються до порушень.

Павло скаржиться, що у день видачі бюлетенів у комісії віддали неповний комплект канцелярії, зокрема, не видали чорнило для печатки. Секретар зник із печаткою, і через те члени ДВК не змогли вчасно опечатати сейф із документами. Такі маленькі порушення призводять до фальсифікацій у майбутньому, каже Павло.

«Копіюються списки, і є двійники. Комісія пропускає двійника, він приходить і відрекомендовується так само, показує інший паспорт, але член комісії «свій». Спостерігач не може проконтролювати потік у дві тисячі осіб. Таким чином просотуються бюлетені «за Віктора Федоровича», – коментує працівник ДВК.

Одна з партій вже взялась за копіювання списків, анонімно розповідає працівник апарату цієї партії.

«Нам також потрібно копію реєстру. Я, правда, розумію, що це незаконно, але від нас вимагають! Потрібен електронний варіант – от у чому проблема!» – каже джерело.

Боятися слід фальсифікацій у ЦВК – політологи

Проте політологи заспокоюють виборців: основні кандидати настільки впевнені у власних силах, що не будуть вдаватись до фальсифікацій у ДВК. 2010 рік – час вишуканих технологій фальсифікування на рівні ЦВК, вважає політолог Станіслав Федорчук.

«Якщо подивитись на сучасний стан справ, то більшою загрозою є те, що більшість виборців не подивиться у попередні списки виборців, які вже є на дільницях, і в день виборів не зможе проголосувати, однак це не стане перешкодою для визнання виборів недійсними», – говорить політолог.

Експерт радить заздалегідь знайти себе у списках виборців – це єдиний спосіб захиститись від махінацій на місцевому рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG