Доступність посилання

ТОП новини

Нафтова загроза з Росії – це реальність (європейська преса)


Прага – Низка оглядачів європейських газет розглядає запуск Володимиром Путіним у понеділок в експлуатацію нафтогону «Східний Сибір – Тихий океан» і нафтову суперечку Москви з Києвом як взаємопов’язані події. При цьому згадують, як свого часу Путін погрожував європейцям, що Росія може повернути свої енергетичні маршрути на Схід. Оглядачі наголошують, що є загроза подальшого зростання цін на енергоносії і дефіциту палива для європейців цієї зими. Разом з тим низка газет повідомили, що більшість країн Європи має запаси нафти на 100-120 днів.

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що нафтова суперечка України з Росією загрожувала зупинкою постачання нафти до Угорщини, Чехії і Словаччини. Але нові домовленості між Москвою і Києвом «гарантують безперервне постачання нафти у 2010 році». Газета також зауважує, що найбільше про транзитні нафтові претензії України до Росії знав словацький прем’єр-міністр Роберт Фіко, який уже під кінець понеділка повідомив із російських урядових джерел журналістам, що «3 із 4-х суперечливих питань уже вирішені» і є надія на стабільний транзит нафти через Україну нафтогоном «Дружба» до Європи. Разом з тим Фіко зазначив, що Словаччина має запас нафти більше, ніж на 90 днів. Австрійське видання також наголошує на повідомленні «нафтової групи ЄС» про те, що «держави спільноти мають на цей час запаси нафти терміном на 122 дні».

Впливова «Волл Стріт Джорнал» наголошує, спираючись на інформацію того ж словацького прем’єра Фіко, що Росія сама поінформувала Європу, згідно з угодою про раннє сповіщення, про те, що «Україна попросила Росію про підвищення ставки на транзит російської нафти через українську мережу «Дружби» на 2010 рік, тому Москва попередила ЄС і Словаччину про можливі перебої у постачанні нафти-сирцю з 1 січня 2010 року».

Чеська «Днес» також упродовж останніх днів детально інформує про нафтові суперечка між Києвом і Москвою, заспокоюючи, що «Чехія має запаси нафти більше ніж на 90 днів». Разом з тим газета зауважує, що має можливість отримувати нафту, в разі чого, з нафтогону з Німеччини. Празьке видання також зауважує, що влада Чехії отримувала весь час детальну інформацію про перебіг нафтових переговорів українців із росіянами з «Укртранснафти».

Тим часом лондонська «Файненшел Таймз» наголосила, що «ціна на американську нафту-сирець підскочила у понеділок до майже 80 доларів і це найвища ціна за останній місяць, що пов’язане з холодами у США». Разом з тим газета зауважила, що напруження у цьому нафтовому питанні додала і Росія своїм попереджувальним повідомлення про можливі перебої з нафтою для європейців.

Ще одна британська газета, «Дейлі Мейл», наголошує, що «нафтова загроза з боку Росії – це реальність». Енергетичний коментатор цієї газети Люсі Френдон вважає, що запуск Володимиром Путіним в експлуатацію в понеділок нафтогону «Східний Сибір – Тихий океан» і нафтова сварка України з Росією – це взаємопов’язані події. Газета також зауважує, що Путін «диверсифікує енергетичні ринки Росії і скорочує залежність Москви від західноєвропейських покупців». «Дейлі Мейл» також наводить думки експертів про те, що ситуація з російською нафтою впливатиме на зростання цін за енергоносії для європейців і подає прогнози про можливу нестачу палива в Європі цієї зими.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG