Доступність посилання

ТОП новини

Росія думає направити космічний апарат для відбиття астероїда Апофіс


Космічне агентство Росії вивчає питання про можливість створення космічного апарату, який можна було б послати до астероїда Апофіс, щоб запобігти його можливому зіткненню з Землею в 2036 році.

Голова «Роскосмосу» Анатолій Пермінов заявив, що це питання можуть винести на міжнародну дискусію.

Апофіс – астероїд діаметром 350 метрів, який буде пролітати в безпосередній близькості до Землі в 2036 році. У жовтні НАСА повідомило, що ймовірність того, що Апофіс вріжеться в Землю, дорівнює 1 до 250 тисяч.

Водночас сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода директор Головної астрономічної обсерваторії НАНУ академік Ярослав Яцків заявив, що наразі засобів, щоб відвернути цю загрозу, немає. Проте, за його словами, вже розробляються «такі експерименти і такі теорії, які дозволять років через 10 відвернути таку глобальну катастрофу.

Астероїд привернув увагу в кінці грудня 2004 року, коли його щойно відкрили і припускали серйозну можливість його зіткнення з Землею. Через це його пізніше назвали Апофіс – давньогрецькою назвою давньоєгипетського «диявола» – суперника бога Ра, змія Апепа (Апопа).

Подальші спостереження й обчислення постійно знижували таку ймовірність. Нині за Туринською шкалою небезпеки зіткнення Апофіс має нульовий рівень, що означає ймовірність такого зіткнення, яка практично дорівнює нулю.
XS
SM
MD
LG