Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» зупинив процес проти «Нафтогазу» і не чекає нової кризи


Російський газовий монополіст «Газпром» тимчасово зупинив і нині не веде далі судовий процес проти «Нафтогазу України» в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма, заявив речник «Газпрому».

Як сказав Сергій Купріянов в ефірі російської радіостанції «Ехо Москви», з боку європейських клієнтів «Газпрому» не було позовів через тритижневе припинення Росією постачання газу до Європи в січні цього року. За його словами, клієнти погодилися, що то був «форс-мажор».

Він також вважає, що нової газової кризи на початку наступного року не буде. На його думку, підписані цього року між «Газпромом» і «Нафтогазом» контракти «дуже добрі».

Російська сторона ще в січні порушила арбітражну справу проти української в Стокгольмському арбітражі, звинувачуючи її в порушенні контрактних зобов’язань при постачаннях російського газу до Європи.

Тоді через неузгодженість питань про ціну на газ для України і вартість його транзиту до Європи через Україну «Газпром» припинив постачати обсяги газу, які споживає сама Україна, а потім, звинувативши її в «несанкціонованому відборі газу», взагалі на три тижні перекрив постачання частини Європи газом через українські газопроводи. Пізніше міжнародні фахівці не підтвердили заяви про «несанкціонований відбір».
XS
SM
MD
LG