Доступність посилання

ТОП новини

Герман Ван Ромпей розпочинає перше президенство у Європейській раді


Герман Ван Ромпей
Герман Ван Ромпей

Брюссель – Перший в історії президент Європейської ради (найвищого органу ЄС за Лісабонською угодою) Герман Ван Ромпей у п’ятницю офіційно зайняв своє крісло. Непоказний та скритний екс-прем’єр Бельгії, він має проілюструвати що, власне, означає ця незнана донині, але престижна посада, що передбачена Лісабонською угодою. Проте, ще до початку виконання своїх нових обов’язків, Ван Ромпей дав зрозуміти, що намагатиметься надати більшої ваги очолюваній ним інституції. А головним завданням на найближчий період буде боротьба із наслідками економічної кризи.

Через святковий період, до щоденних президентських обов’язків Герман Ван Ромпей візьметься тільки 4 січня, хоча саме у перший день 2010 року офіційно розпочинається його каденція.

Проте, вплив нового господаря та нових правил Лісабонської угоди у Європейській раді відчули ще на останньому саміті голів держав та урядів 10-11 грудня. Як і передбачено реформою, виключно лідери 27 країн співдружності були запрошені до столу переговорів. Міністри та радники змушені були залишитися за дверима. Причина цього нового правила у тому, що особиста та безпосередня присутність європейських лідерів за одним столом повинна зробити переговори зі складних питань більш персоналізованими та ефективними. «Ми маємо створити групу, коло осіб, що працюють у ім’я одного – Європейського Союзу», – зазначив на саміті Герман Ван Ромпей і додав, що саме для організації цієї роботи його й обрали.

Головування Іспанії залишатиметься у тіні Ван Ромпея

Іспанія, до якої перейшло головування у ЄС, буде керувати зустрічами міністрів довкілля, транспорту, економіки та інших. Проте, представники цієї держави вже заявили, що залишатимуться, так би мовити, у тіні. Як зазначив іспанський міністр закордонних справ Міґель Моратінос, віднині саме постійний президент Європейської ради та верховний представник із зовнішньої політики керуватимуть та представлятимуть Європейський Союз. На практиці це виглядатиме так: керувати самітами ЄС буде не лідер країни, що головує у співдружності, а президент Герман Ван Ромпей.

Перша така нагода відбудеться вже на початку лютого і стосуватиметься одного із пріоритетних завдань пана Ван Ромпея.

«Економіка буде найголовнішим предметом уваги протягом наступних років, – поділився планами на останній зустрічі із журналістами Герман Ван Ромпей. – Це – головна тема 6-місячного іспанського головування. Вона буде також головною темою, на якій я зосереджуся протягом наступних тижнів та місяців. Голови держав та урядів ЄС визначать основні напрямки у цій сфері, а я висловлю свої пропозиції щодо економічної стратегії та зайнятості на моєму першому неформальному саміті, що відбудеться на початку лютого».

Саміт з питань економіки має відбутися 11 лютого і цю дату президент Європейської ради вибрав не випадково. Саме на цей період запланований початок роботи Європейської комісії у новому складі. Вона має визначитися із деталями економічної стратегії об’єднаної Європи на наступні 10 років. Аналітики кажуть, що таким чином Європейська рада, очолена президентом, намагається проілюструвати свій авторитетний вихід на європейську арену. Про амбіції щодо важливості Європейської ради говорив і сам Герман Ван
Ромпей.

«Я радий приступити з першого січня до моїх обов’язків. Я працюватиму із впевненістю та ентузіазмом, аби зробити Європейську раду найвагомішою установою Європи», – заявив він.

Зовнішня політика та співпраця нового президента зі ЗМІ

Що стосується зовнішньої політики, то перший президент Європейської ради, зосередиться на зближенні співдружності із країнами Балкан. Як повідомив голова його прес-служби Дірк Де Бакер, серед головних приоритетів є також налагодження стосунків із Росією та прагнення вирішити іранську проблему.

Персонал першого постійного президента Європейської ради Ван Ромпея налічуватиме 22 особи.

Незрозумілим залишається тільки одне: його відкритість щодо преси. У день свого призначення 19 листопада він заявив, що залишатиметься вірним своєму принципу, «якомога менше фігурувати у пресі». Проте, публічних виступів та прес-конференцій йому очевидно оминути не вдасться, адже його посада серед лідируючих у Європейському Союзі. Принаймні, на це надіються представники ЗМІ країн об’єднаної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG