Доступність посилання

ТОП новини

Італія-2010: піднесення економіки, але більше безробітних


Дехто з італійців зустрічав 2010 рік під парасольками під стінами Колізею в Римі
Дехто з італійців зустрічав 2010 рік під парасольками під стінами Колізею в Римі

Рим – Із тривогою італійці залишили за плечима рік минулий, і з не меншим переживанням дивляться у рік прийдешній. Хоч прогнозують незначне економічне піднесення після кризи, та це мало як поліпшить добробут населення.

У той час, як глобальна економіка кволо-кволо підніматиметься з колін, ознаки суттєвого пожвавлення у Європі, зокрема в Італії, будуть слабо помітними. За прогнозами Національної промислової палати, країна остаточно вийде з рецесії у 2013 році.

Увага! Безробіття

Найбільші потрясіння у наступні 12 місяців очікують на ринку праці. Завдяки вимушеним оплачуваним відпусткам досі вдалося уникнути важких соціальних наслідків кризи. На початку нового року рівень безробіття становить понад 8 відсотків, тоді як середній показник у єврозоні – майже 10 відсотків.

Місцеві експерти кажуть, що незайнятість населення буде величезною проблемою для італійського суспільства у 2010 році. Економічний оглядач Массимо Ріва пояснив, чому: «Перша причина у тому, що частина підприємств малого і середнього бізнесу, на якому тримається італійська промисловість, нині вже не спроможні долати виклики ринку. Інші підприємства мають добрі шанси втриматися на ринку, але за умови тотальної реорганізації. Ця реорганізація відбуватиметься за рахунок скорочення робочих рук».

Прикладом такого переоблаштування є туринський автопромисловий гігант «Фіат». Керівництво заводу оголосило, що продовжить закриття малорентабельних філіалів на Сицилії. Тож попереду нові страйки та протести робітників.

Без паніки


Позитивного заряду і бадьорості ніколи не бракує прем’єр-міністру Сільвіо Берлусконі. За будь-яких обставин він закликає співвітчизників дивитися у майбутнє з оптимізмом.

«Економіка країни оживе, бо всі показники про це свідчать. Я сподіваюся, що на важкі часи італійці реагуватимуть оптимістично, бо відсутність оптимізму веде в нікуди. Щоб вийти з кризи, ми повинні вірити в себе замість того, щоб нагнітати обстановку, оскільки саме паніка породжує кризу», – вважає пан Берлусконі.

Рік реформ?

Насильницький напад на прем’єра наприкінці минулого року змусив італійський політикум дещо втихомиритися після затяжних суперечок, відтак зажевріла надія на конструктивний діалог між правлячою коаліцією та опозицією. Сільвіо Берлусконі із гаслом: «Любов перемагає ненависть і заздрість!» запевнив, що 2010 стане роком реформ, які модернізують країну.

Політолог Клаудіо Тіто з цього приводу зауважив: «Маймо на увазі, що про реформи в Італії говорять від 1948 року. Але єдина справжня реформа була здійснена стосовно зміни виборчого законодавства. Я таки ще сумніваюся, що діалог між Берлусконі та опозицією може призвести до якоїсь суттєвої реформи».

Дрібниці, але приємні

Нинішній рік таки позначиться, хоч дрібними нововведеннями для жителів Італії. З ініціативи міністерства туризму, родини, із куценьким сімейним бюджетом зможуть подорожувати країною зі знижками, отримавши картку «гарний відпочинок».

Запроваджується нова система кодування продуктів національного виробництва, що дозволить покупцю простіше і швидше зорієнтуватися, чи харчі стовідсотково виготовлені в Італії. Ніби дрібниці, а італійцям, знаним мандрівникам та гурманам, і це приємно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG