Доступність посилання

ТОП новини

Новорічне олів’є як індикатор ситуації в державі


Київ – Рівень добробуту пересічного українця, і навіть стан держави в цілому найлегше визначити за складом салату олів’є на новорічному столі. Такої думки дійшли економісти, політики, митці та представники ресторанного бізнесу, які, на прохання Радіо Свобода ґрунтовно дослідили новорічну страву номер один. Яке ж олів’є їстиме Україна наступного Новоріччя, під яким економічним соусом його подаватимуть, і чи буде воно взагалі – щодо цього думки експертів розійшлися.

Два рябчики, телячий язик, по півфунта червоної ікри та каперсів, 25 омарів, кілька ложок прованського оцту, перепілчині яйця, листя салату та огірки – такими були складники салату олів’є більш ніж століття тому. І звісно, цей кулінарний шедевр готували лише в найпрестижніших ресторанах Європи. Схоже, цього року олів’є в Україні знову стане ознакою розкоші, доступною лише політичній еліті, припускає колишній народний депутат України, відомий письменник Петро Осадчук.

«Хто гніздечко Юлі в’є
На Печерській верхотурі –
Будуть їсть олів’є
І сміятись в дні похмурі»,
– декламує свого останнього вірша письменник.

У такому провладному «олів’є» Петро Осадчук прогнозує появу принципово нових, закордонних інгредієнтів: зокрема – «трохи ведмежатини, трошки – м’яса білого тигра. І досить багато сибірської хвої».

Антикризове олів’є: відсутні складники замінюємо, фарбуючи кукурудзу

Втім, не лише тигрятина, а й більш поширені складники олів’є катастрофічно дорожчають, відзначає псевдо-кандидат у президенти, Єгор Лупан, відомий своїми пародійними відео-зверненнями в інтернеті. А отже, на його думку, врятувати наступне новорічне меню може хіба що традиційна українська винахідливість.

«Подорожчало все: горошок, майонез, дівчата на трасі, ковбаса, солоні огірки – все, що потрібно для зустрічі Нового року пересічному українцеві. Гривня падала, НБУ її ловив-ловив, але так і не впіймав. Я ж – трохи наловив, і тому йду в президенти. Хочу сказати тост: перед Новим роком я купив усе, потрібне для олів’є. Але як повернувся з магазину, побачив, що забув зелений горошок. На щастя, вдома знайшлися консервована кукурудза й зелена фарба. То ж вип’ємо за винахідливість! Бо гості заміни не помітили», – підсумовує фіктивний кандидат на посаду Президента України.

У семи куховарок і салат – каліка

Однак те, що з українським олів’є при зустрічі 2010 року не все гаразд, помітили і деякі політики. Своїми смаковими враженнями поділився народний депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий.

«Олів’є цього разу – класичне, згідно рецептурного довідника. Але воно мало гіркий присмак, від гіркого розчарування. Бо всі над цим олів’є трудилися, а одна навіжена куховарка зіпсувала нам увесь салат. А з 2010-го на 2011 роки – це вже буде нормальне, людське олів’є, яке всім сподобається, яким можна буде закусити велику кількість випивки», – зауважив пан Сухий.

Детальний економічний аналіз українських кулінарних вподобань свідчить, що олів’є в новорічному меню є ознакою не добробуту, а труднощів перехідної економіки, зазначає заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Валерій Новицький.

«Олів’є вже переставало бути найпопулярнішим салатом на Новий рік, проте погіршення економічної ситуації в Україні сприяло відновленню його позицій, – каже він. – Я особисто нічого не маю проти олів’є, але хотів би, аби страви, які споживають українці, були більш різноманітними, й дещо більш коштовними».

Олів’є за рік покращає?

Олів’є сягнуло дна, і за рік – покращає. Такі, якісні зміни в українській кухні можуть розпочатися вже цього року, переконана відомий ресторатор Маргарита Січкар. На її думку, якість українського олів’є вже сягнула дна, тож скоро вона почне стрімко зростати.

«Варена ковбаса, горошок, ніякої вареної курочки чи язичка – таким було цьогорічне олів’є, оскільки делікатеси «змила» криза. А серйозно – цього року все має визначитися. До влади мають прийти ті, хто щось робитиме для народу. А відтак і в нашому олів’є з’являться делікатеси, принаймні це буде початок змін на краще», – зазначає рестораторка.

Втім, яким би не було олів’є цього разу – з рябчиками та ікрою, чи з картоплею і горошком, – опитані Радіо Свобода експерти радять із апетитом доїсти його, і впевнено дивитися в майбутнє. Адже якість наступного новорічного олів’є по-українськи залежатиме передусім від самих українців.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG