Доступність посилання

ТОП новини

У 2010 році Росія й Україна не дадуть світові нудитися (європейська преса)


Прага – Європейські газети починають Новий, 2010 рік із поміркованого оптимізму і вважають, що найбільше новин цього року прийде з Китаю і Росії. Пекін буде у 2010 році орієнтиром для Європи в економічному зростанні і реальною підпорою для виходу із затяжної економічної кризи, як це вже стало видно у середині 2009 року, коли зросли інвестиції ЄС до Китаю. Москва ж, як вважають оглядачі, вже з перших днів січня не дасть нудитися європейцям та й усьому світові, бо намагатиметься перевірити на тлі українських президентських виборів масштаби зростання російського впливу на сусідні країни. У Росії навіть політичну сатиру в ЗМІ почали відроджувати з нищівної критики саме українських лідерів.

Чеський часопис «Респект» якраз і відзначає, що Москві не доведеться цього разу нормально і спокійно «погуляти» на православне Різдво, бо «вже у січні президентські вибори в Україні стануть своєрідним іспитом для зростаючого впливу Росії на своїх сусідів». Це чеське видання наголошує, що Кремль бачить і на сьогодні у перемозі Віктора Ющенка п’ять років тому «велику поразку у своїй закордонній політиці, тому Москва зробить все можливе для того, щоб Президентом України стала людина, близька Кремлю, а це – Віктор Янукович». «Респект» також наголошує, що окрім українських виборів із переважаючим тут російським фактором на Європу чекають нові енергетичні сюрпризи від Росії у зв’язку з ймовірно вищими цінами на нафту. Чеський часопис резюмує з усього, що цього року європейцям від Росії «чекати приємних сюрпризів, певно, не доводиться».

«Інтернешнел Гералд Трібюн» звертає увагу на те, що російське телебачення («Перший канал») раптом здивувало в новорічну ніч «частушками» (співмовками) лялькових Володимира Путіна й Дмитра Медведєва, де не забули покпинити над «ющенками». Газета наводить з цього приводу слова російського політолога, який каже, що «поки що цілі для жартів вибираються дуже старанно».Вислів головного редактора «Першого каналу» про те, що з новою передачею, де з’явилися вперше лялькові президент і прем’єр Росії, треба «діяти обережно». Віктор Шендерович, відомий російський телеведучий, автор сценаріїв до телевізійних і гостро політичних «Ляльок», які були заборонені путінською владою, вважає нову сатиричну програму «Першого» – «Мульт особистості» – «симуляцією сатири, що може бути навіть гіршим за її відсутність». У статті йдеться про те, що нова сатирична програма кпинить, насамперед, над українськими політиками Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко, а також над іншими «іноземцями». Але сатира на Путіна, на Медведєва, на Кадирова тут поки що відсутня.

Польська «Жечпосполіта» відстежує хроніку українських президентських перегонів. З 2 по 17 січня в Україні, згідно із законом про вибори, заборонено публікувати дані соціологічних опитувань щодо кандидатів на Президента України. Газета наголошує, що про це нагадала 2 січня 2010 року всім особисто Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка перед цим, за опитуваннями, значно відставала від беззастережного лідера передвиборного марафону Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG