Доступність посилання

ТОП новини

У Росії не вистачатиме нафтових запасів для Європи – Соколовський


Київ – Друга «нафтова війна» між Мінськом та Москвою. Білорусь і Росія не змогли до кінця минулого року врегулювати питання щодо поставок нафти з 1 січня цього року. Тож залишається загроза повторення ситуації, що трапилась у 2007-му, коли транзит нафти до Польщі й Німеччини через Білорусь на три дні був тимчасово зупинений. У російській компанії «ІНТЕР РАО ЄЕС» повідомили, що російська сторона направила до Мінська свої пропозиції, але відповіді поки що не отримала. Зі свого боку, білоруська компанія «Біленерго» заявила про можливість припинення транзиту російської електроенергії до Калінінградської області і країн Балтії. Уповноважений Президента України із міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський позицію Росії в цій ситуації називає нервовою. І переконує: з транзитом нафти через Україну проблем не буде.

– Пане Соколовський, яку позицію у цьому конфлікті має зайняти Київ, на Вашу думку?
Богдан Соколовський - уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки України


– Київ зацікавлений у тому, щоб будь-які конфлікти були врегульовані якомога швидше. У тому числі актуальні між Білоруссю й Росією. Я б не назвав це конфліктом, поки не незавершені переговори, які, сподіваюсь, завершаться підписанням відповідних документів.

– Якщо дійде до зупинки транзиту, чи запропонує Україна Білорусі свої транзитні послуги, як це зробив офіційний Мінськ під час минулорічного українсько-російського конфлікту?

– Тут трохи інакша ситуація. Справа в тому, що вся нафта, яка йде до Польщі в одному напрямку, а потім по іншому напрямку до України, вона йде через Білорусь. Тому Україна готова транзитувати нафту без будь-яких проблем. Але якщо (не дай Бог) виникають якісь труднощі на території Білорусі, то ми не можемо замінити білоруські транзитні послуги українськими. Звичайно, для України дуже важливо, щоб мережа функціонувала надійно і безперебійно, тому що це і наші українські інтереси.

– Перед новим роком з боку Росії пролунала заява, що через недомовленості з Україною транзит нафти до Європи може бути припинений. Щоправда, ця ситуація швидко була залагоджена. Але чи можна говорити, що цей конфлікт повністю вичерпаний?

– Я б не називав це конфліктом. Справді, питання закрите. Закрите все-таки в позитиві для української сторони. На взаємовигідних умовах з росіянами підписані документи, це добре. Але мені видається, що та ситуація, про яку Ви кажете, а також те, що відбувається зараз з Білоруссю, це все свідчить про одне: Росія у такий спосіб трохи нервує, м’яко кажучи. Тому що в Росії скорочуються обсяги видобутку нафти в європейський частині. Тобто, обсяги нафти, яка поставляється на Захід (до України, до Польщі, у інші країни центральної й східної Європи), з об’єктивних причин, через вичерпаність родовищ, скорочується.

І ми найближчим часом можемо зустрітися із ситуацією, коли російська сторона (наголошую, з об’єктивних причин) не зможе вже виконувати свої контрактні зобов’язання в тих обсягах, які є сьогодні. Не виключено, що саме це є основною причиною такої не зовсім послідовної політики чи позиції російської сторони у нафтовій сфері.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG