Доступність посилання

ТОП новини

Голова КВУ погоджується з Тимошенко, хоча вважає, що її заяви можна сприймати як тиск на ЦВК


Олександр Черненко, голова Комітету виборців України
Олександр Черненко, голова Комітету виборців України

Кандидат на посаду Президента України Юлія Тимошенко обіцяє оскаржити рішення Центральної виборчої комісії про спрощення процедури голосування вдома. Напередодні ЦВК вирішила, що для голосування за межами виборчої дільниці виборець не повинен надавати документа, який підтверджує, що він не може пересуватися самостійно.

Прага – Кандидат на посаду Президента України Юлія Тимошенко обіцяє оскаржити рішення Центральної виборчої комісії про спрощення процедури голосування вдома. Напередодні ЦВК вирішила, що для голосування за межами дільниці виборець не повинен надавати документа, який підтверджує, що він не може переміщатися самостійно.

За словами Тимошенко, таке рішення може призвести до фальсифікацій. У разі, якщо ЦВК упродовж трьох днів не перегляне такої постанови, то фракція БЮТ наполягатиме на скликанні позачергового засідання Верховної Ради, обіцяє прем’єр.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до голови правління Комітету виборців України Олександра Черненка. Чи така заява одного з чільних кандидатів на посаду Президента є для ЦВК приводом переглянути і навіть скасувати своє рішення?

Олександр Черненко:
Будь-які заяви будь-яких кандидатів на Президента не є приводом для Центральної виборчої комісії переглядати своє рішення. Таким приводом є або рішення суду, або дійсно зміна Закону про вибори. Я погоджуюсь із Юлією Тимошенко, що голосування на дому без відповідної довідки є шляхом для фальсифікацій, але не треба забувати, що саме так записано в законі, і якщо в Законі про вибори народних депутатів і в Законі про місцеві вибори така довідка необхідна, то, на жаль, наші депутати (в тому числі і з Блоку Юлії Тимошенко) тричі голосували за такий закон, який вони зараз хочуть поміняти.

– Юлія Тимошенко каже, що вона дає 3 дні ЦВК для того, щоб скасувати це рішення, інакше БЮТ наполягатиме на скликанні позачергового засідання парламенту, але Ви кажете, що впродовж трьох днів ніяких змін у цьому напрямку ЦВК робити не буде...

– Можливо, буде, але Прем’єр-міністр, а ще й кандидат на Президента, не може давати 3, 5 чи 10 днів Центральній виборчій комісії, яка є незалежним органом, що організовує вибори. Тому взагалі такі заяви можна сприймати, як тиск на ЦВК. Зобов’язати переглянути своє рішення має або суд відповідної інстанції, або зміна до законодавства і, відповідно, зміна цих норм законодавства зніме взагалі всі питання, в тому числі і до Центральної виборчої комісії. На жаль, Юлія Тимошенко зараз бореться з наслідками, а не з причинами. Всі ці питання можна було зняти ще півроку тому. Зараз, якщо суд дійсно зобов’яже ЦВК ухвалити рішення про додаткові документи для цих виборців, ЦВК буде зобов'язаний виконати рішення суду, хоча ще залишається право на апеляцію. Але законодавство ніяких додаткових документів не передбачує, і будь-яке введення цих документів є перевищенням Центральною виборчою комісією своїх повноважень.

– А якщо така процедура, проти якої виступає Прем’єр-міністр, дійсно матиме місце, як у такому випадку дійсно можна уникнути фальсифікацій, на Вашу думку?

– Тут лише контроль. Інакше ми повернемося до ситуації першого і другого туру виборів 2004 року, коли ці заяви на коліні писалися під копірку – на певних дільницях до 30 відсотків за місцем перебування виборця. І ясно, що це були абсолютно фантомні виборці. За цим голосуванням має бути контроль з боку спостерігачів, з боку членів комісій, хоча проконтролювати його дуже і дуже важко.

– А чи є якісь моменти, на яких Ви би хотіли наголосити, які повинні знати виборці, котрі будуть голосувати вдома?

– Ну поки що, власне, поки немає рішення суду і зміни закону, поки що діє чинна норма закону, щодо якої виборець, який хоче проголосувати вдома, йому варто не пізніше 20-ї години суботи, що передує дню голосування, звернутися з письмовою заявою до відповідної дільничної комісії, (не обов’язково цю заяву передавати особисто – її можна передати через знайомих чи родичів), і на підставі цієї заяви виборець буде включений до витягу зі списку виборців і за тією адресою, яку він вкаже в заяві, в день голосування до нього мають з’явитися з цією переносною скринькою.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG