Доступність посилання

ТОП новини

Працівники мітли й лопати. Робота двірників в Україні


Київ – Українській столиці бракує двірників. За інформацією комунальників, Київ потребує майже 9 тисяч прибиральників, натомість зараз столичні вулиці і двори метуть лише 5 тисяч двірників. Звідки ж такий дефіцит?

Обов’язки і оплата

Штат ЖКГ укомплектований лише наполовину, комунальним підприємствам не вистачає не лише двірників, але й електриків і слюсарів, стверджує Олександр Голеня, заступник начальника головного управління житлового господарства КМДА. «Однією зі складових квартплати є робота з обслуговування житлового фонду, куди входить і зарплата двірника. Сьогодні тариф квартплати не відповідає собівартості роботи», – зауважив він.

У середньому київські двірники отримують 500 гривень «чистими», зазначає Людмила Олександрівна, заступник начальника одного з київських житлово-комунальних господарств. Через низьку зарплату звідти звільнилися 30 працівників. «У нас 108 двірників, а потрібно 138. Площа, яку треба прибрати, в середньому становить 3996 метрів. Сюди входять газони, частина вулиці біля двору, ліфти, сходові клітини. Зарплату затримують, остання виплата була за жовтень. Люди отримали аванс».

Кореспондент Радіо Свобода Микола Закалюжний зателефонував до одного з київських ЖКГ і спробував влаштуватися двірником. Сильно заохочувати і закликати його до цієї праці там не стали: «Якщо двірником працювати, то тарифна ставка 1116 гривень, якщо площа більша за 5000 метрів, то виходить 1200 – 1300 гривень. Це за 7-годинний робочий день, але з перервами. Зранку прийти, позбирати сміття, почистити сніг, разом з іншими почистити зупинку. Пізніше прибрати сходові майданчики. З житлом дуже важко. Якщо людина немісцева, то надаємо невелику кімнату консьєржа, де можна просто переспати. Якщо вже вкрай нема де дітися. Роботи багато і робота важка. Але якщо у Вас така вже ситуація, що нема де заробити ці кошти, то тоді приходьте, а якщо треба «перекантуватися» деякий час…».

«На цій роботі не збагатієш, а згорбатієш»

За радянських часів двірників заохочували позачерговим житлом, нині така пільга також існує, але кількість службових квартир скоротилася вдвічі, зазначає Лариса Бондарчук, заступник голови Київської міської профспілки працівників житлово-комунального господарства. «Протягом цього року складна ситуація з виплатою зарплати взагалі. Бо залишаються ці всі компенсації, які повинна оплачувати районна влада і міська влада за пільговиків, які на пільгових умовах сплачують житлові послуги . Тому підприємства житлово-комунального господарства не мають змоги виплачувати зарплату вчасно. 2 роки тому мер дав вказівку до основної зарплати додати 1000 гривень. Але це не спрацювало. Бо люди все одно не йшли на цю роботу».

Тоді ж, 2 роки тому житлово-комунальні підприємства Рівного втратили немало двірників. За інформацією місцевої кореспондентки Радіо Свобода Валентини Одарченко, люди покинули роботу з низькими заробітками заради аналогічної праці в новозбудованих супермаркетах і центрах оптової торгівлі. А причина проста: там більше платять.

Рівнянці Наталі з мегамаркетом не пощастило: саме перебувала у декретній відпустці. Виходити довелося нині, на попереднє місце двірника. Зарплата тут мінімальна: 740 гривень, пільг ніяких, але до роботи звикла. «Це не дуже важка праця. В обов’язки входить прибирання мінімум перших поверхів у п’яти під’їздах, прибирання двору і сміття. Субота – робочий день, неділя – вихідний. Якщо великий сніг, то і в неділю виходимо… Були такі моменти, що не платили, але зараз заборгованості із заробітної плати немає. Як змінився начальник ЖЕКу, почали виплачувати всю зарплату, не половинками… У цьому місяці навіть дали якусь премію. Раніше ми ходили до магазину з талонами – безкоштовно брали деякі продукти. Зараз цього немає… Єдине, що є, це робота і хоч якась копієчка… А колись навіть і житло давали», – ділиться жінка.

Наталі просторе житло таки потрібне – сім’я очікує четвертого малюка. Однак, коли минулого року Рівнерада виділяла земельні ділянки працівникам комунального господарства, їх отримали… майже всі начальники житлово-комунальних підприємств. І, звісно, жоден двірник. Згодом під тиском громадськості половина начальників від тих ділянок відмовилась, але двірникам вони не дісталися. Кажуть, не претендували, бо й кредитів на будівництво із зарплатою двірника не візьмеш.

Все ж двірники є найпотрібнішими працівниками ЖКГ, тому їхня праця буде затребувана завжди, вважають рівняни, які щоденно бачать результати їхньої роботи. Тим часом міські депутати вирішили «зекономити» на людському ресурсі: ухвалили рішення про виділення більше мільйона гривень для придбання вакуумної машини, яка прибиратиме дороги замість мітли й лопати. Такий вуличний «пилосмок» замінює роботу до сотні двірників. А двірникам, кажуть вони, вистачить роботи і в дворах.

У Чернівцях, на відміну від інших українських міст, професія двірника стає все більш престижною. На прибирання вулиці Ольги Кобилянської в історичній частині міста міська влада оголосила конкурс. За 4 робочих місця із зарплатою у майже 3 тисячі гривень вакансії «змагалися» 20 прибиральників.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG