Доступність посилання

ТОП новини

«Паспортний конфлікт» може призвести до дефіциту бланків


Київ – Консорціум ЄДАПС, що спеціалізується на виготовленні бланків офіційних документів, заявляє про припинення роботи. Представники консорціуму звинуватили урядовців у невиплаті коштів та в корупційних діях. У Кабміні у відповідь заявили, що консорціум паразитує на бюджетних коштах і пообіцяли покласти цьому край. Жертвою конфлікту між урядом та ЄДАПС можуть уже найближчим часом стати громадяни України, які мають потребу в отриманні нових документів.

Консорціум ЄДАПС – «Єдина державна автоматизована паспортна система» – повідомив, що перестає виготовляти документи. Консорціум заявляє, що у грудні 2009 року «з держбюджету було викрадено гроші, які громадяни України справно перераховували за оформлення паспортів, прав водіїв, свідоцтв про реєстрацію авто та інших документів». Згодом представники консорціуму повідомили, що йдеться про 150 мільйонів гривень.

У своїх проблемах ЄДАПС звинуватив першого віце-прем'єра Олександра Турчинова та заступника міністра Кабінету міністрів Сергія Чеботаря. Як ідеться у заяві консорціуму, під час оформлення паспортів із громадян додатково стягуються незаконні платежі через різні структури, які контролюються вищеназваними урядовцями.

Консорціум, до складу якого входять державні й приватні структури, обіцяє повернутися до роботи, як тільки Держказначейство виплатить гроші. А в разі невидачі громадянам документів рекомендує звертатися до приймальні прем'єра, першого віце-прем'єра і голови Держказначейства.

Уряд відкидає звинувачення

У Кабінеті міністрів заяву ЄДАПС назвали провокацією і шантажем уряду з боку структури, «яка тривалий час паразитує на мільярдних бюджетний коштах». Як заявив заступник міністра Кабінету міністрів Сергій Чеботар, «насправді йдеться тільки про те, що уряд припинив практику безконтрольного доступу до державних коштів сумнівної структури. З цим, власне, і не можуть змиритися її власники», – додав він.

Особливо про ЄДАПС турбується депутат-регіонал Василь Грицак, колишній керівник департаменту ресурсного забезпечення МВС. Своєї турботи про консорціум нардеп не приховує.

«Кошти пішли, вони в Казначейство поступили. А Казначейство, порушуючи закон, не перераховує ці кошти тим організаціям, яким вони адресовані. Це означає, що уряд ці кошти вкрав і використовує їх на інші програми», – каже Василь Грицак.

Депутат зазначає, що уряд на базі міграційної служби, легітимність якої в Конституційному Суді оскаржив Президент, намагається створити свою систему видачі документів. За словами Василя Грицака, за минулий рік близькі до уряду структури отримали з громадян близько 500 мільйонів гривень за одержання документів.

Паспортне посередництво і корупція

Депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна вже кілька років намагається довести, що консорціум ЄДАПС є зайвим посередником у сфері видачі документів.

«Страшенно завищеною є вартість закордонного паспорту. І 90 відсотків цього завищення йде в приватні кишені, бо ЄДАПС є структурою недержавною. Власне, саме виготовлення документів на державному підприємстві відбувається, а прибуток чомусь відходить недержавному ЄДАПСу. Добре, що зараз деякі діячі побачили, що це просто шантажисти, але чи не запізно вони побачили», – коментує ситуацію Ксенія Ляпіна.

Обидва депутати зазначають, що видача документів в Україні є всуціль корумпованою. Причому, як зазначає Василь Грицак, проблеми виникають тоді, коли чиновники намагаються вибудувати нову корупційну схему. «Якщо говорять, що ви оцю плівку й оцю фарбу повинні купляти не там, де зазвичай купляєте, а там, де ми вам скажемо – тоді і починаються проблеми», – каже депутат-регіонал.

Зараз заручниками боротьби за контроль над грошовими потоками у сфері видачі документів можуть стати пересічні громадяни.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG