Доступність посилання

ТОП новини

У Львові встановили найбільшого в Україні Різдвяного дідуха


Сьогодні у Львові на імпровізованій сцені перед Оперним театром урочисто встановили найбільшого в Україні триметрового Різдвяного дідуха, прикрашеного стрічками та яблуками.

Звертаючись до львів’ян із привітаннями з нагоди Різдвяних свят, міський голова Львова Андрій Садовий наголосив на необхідності відроджувати славні традиції Львова і щороку ставити у центрі міста Різдвяний дідух та Різдвяний вертеп.

«В Україні так заведено: дідух до хати – вся нечисть із хати. Вже четвертий рік поспіль ми встановлюємо у центрі Львова великого дідуха, виготовленого з дотриманням старовинних народних обрядів. Я хочу, щоб сьогодні в кожній хаті за Різдвяним столом зібралась вся родина, щоб ми згадали все добре, що було. Я хочу побажати всім нам добра, радості та єдності для Львова і для України», – наводить слова Садового агентство «УНІАН».

Сьогодні ж у Львові на центральній площі Ринок, біля міської Ратуші, також урочисто відкрили Різдвяний вертеп.

Із встановленням Різдвяного дідуха та відкриттям Різдвяної шопки у Львові стартував фестиваль «Різдво у Львові», який триватиме до 21 січня.

Дідух – святковий сніп пшениці, жита або вівса, перев’язаний особливим чином, – є давньою українською прикрасою в часи Різдва, яка походить іще з дохристиянських часів і символізує дух предків. Після запровадження в східній частині України за царської Росії різдвяної ялинки, а потім за СРСР новорічної ялинки традиція дідухів збереглася переважно в західній частині України.
XS
SM
MD
LG