Доступність посилання

ТОП новини

Різдво об’єднує українців Білорусі


Мінськ – У Білорусі українська діаспора є четвертою за чисельністю національною громадою країни. Тут мешкає 237 тисяч українців, які шанують свої національні традиції та свята. Про особливості святкування Різдва українцями Білорусі Радіо Свобода розмовляло із заступницею голови Громадського об’єднання українців Білорусі «Ватра» Тетяною Бей.

Різдво для українців Білорусі залишається насамперед родинним святом, каже Тетяна Бей. Вона народилася та виросла на Вінниччині, а наразі мешкає у містечку Колодищі Мінського району. До Білорусі пані Бей приїхала разом із чоловіком-військовим, вона працює в бібліотеці. Окрім того, що вона є заступницею голови об’єднання українців Білорусі «Ватра», пані Бей очолює товариство українців «Обрій», котре діє у Колодищах, видає українську газету, організовує українські фестивалі та зібрання.

Білоруські українці намагаються зберегти та передати дітям традиції, які привезли з Батьківщини, зазначає пані Бей. Хоча те, як колись широко та урочисто святкували Різдво на Україні, залишається лише в дитячих спогадах, зауважує вона.

«У моїй родині святкування відбувається простіше, тим паче, що зараз діти повиростали. Але вся родина знає, що в цей день, 6 січня, є багата кутя, хоча пісна. Коли мої діти були малі тут в Білорусі, то вони ходили колядувати. В нашому військовому містечку саме українські діти запровадили цю традицію колядувати, і з тієї пори вже років 10-15 в нашому містечку колядують», – розповіла Тетяна Бей.

«Це є така об’єднуюча сила...»

Різдво об’єднує і саму велику українську родину в Білорусі – діаспору в цілому, наголошує вона. Протягом різдвяних свят у всіх українських осередках в Білорусі проходять святкові зібрання.

«Ми, українці, збираємося тут завжди на різдвяні свята. Також як на шевченківські свята та День незалежності України. Це обов’язково, – каже пані Бей. – Що б не було, українці збираються разом. Дається концерт, є і коза, і міхоноша, і колядують, і щедрують, є і кутя, якою частують всіх у залі. Це є така об’єднуюча сила крім всіх тих духовних речей, що нас об’єднують тут: наша Україна, наші звичаї, наші пісні – на Різдво є ще й кутя».

Різдвяні зібрання українців Білорусі цього року проходитимуть від 7 до 19 січня в 12 організаціях у різних містах країни. Тетяна Бей 15 січня збирається відвідати на різдвяне свято український осередок у Бересті та звернутися до місцевих українців, як і до всіх українців світу зі словами знаної з дитинства колядки:

«За цим віншуємо вас, чесний та величний наш пане, всім добром, всім гараздом, що собі у Господа Бога жадаєте та думкою думаєте, щоб так воно і сталося! Допоможи вам Боже ці свята мирно одпровадити та других у радості, веселості щасливо діждати!».
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG