Доступність посилання

ТОП новини

Мадрид інавгурував іспанське півріччя у Раді Євросоюзу


Прем'єр Іспанії Хосе Луїс Сапатеро (в центрі), голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (справа), і голова Європейської ради Герман ван Ромпей (зліва) під час прес-конференції у Мадриді, 8 січня 2010 року
Прем'єр Іспанії Хосе Луїс Сапатеро (в центрі), голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (справа), і голова Європейської ради Герман ван Ромпей (зліва) під час прес-конференції у Мадриді, 8 січня 2010 року

Брюссель – У Мадриді у п’ятницю допізна тривали святкування з нагоди інавгурації піврічного головування Іспанії в Європейському Союзі. В урочистостях взяли участь голови найвищих установ об’єднаної Європи. Попри феєрверки, шампанське та галаконцерт у Театрі Реал, лідери Європейської ради та Єврокомісії, разом із представниками Іспанії розпочали підготовку до позачергового саміту ЄС із проблем економіки та безробіття.

Кожна країна Євросоюзу, що стає на 6 місяців до керма у Раді Євросоюзу, визначає галузі, на яких буде особливо концентрувати свої зусилля. Іспанці вирішили скористатися своїм піврічним головуванням, щоб створити у Європейському Союзі щось на зразок «єдиного економічного уряду». Ця ініціатива, яку експерти вже оцінюють як доволі сумнівну, має на меті максимально поглибити координацію дій 27 держав у сфері економіки. Причому, на членів ЄС, що не йтимуть у ногу з іншими, можуть накладатися доволі суворі штрафні санкції.

Проте економіка Євросоюзу, що похитнулася через світову кризу, також серед пріоритетів лідерів інших європейських інституцій. Зокрема, президент Європейської ради Герман Ван Ромпей з огляду на це вирішив скликати позачерговий саміт у Брюсселі 11 лютого. Приготування до цієї зустрічі були в п’ятницю головною темою за робочим обідом у палаці Монклоа – резиденції іспанського уряду. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської ради Герман Ван Ромпей та іспанський прем’єр-міністр Хосе Луїс Сапатеро також визначали, як надалі розподілятимуть свої обов’язки відповідно до Лісабонської угоди.

Стратегія «ЄС-2020»

Зазначимо, що останній план розвитку економіки Євросоюзу був створений та введений у дію у 2000 році. Згідно з ним співдружність мала до 2010 року стати найпотужнішою економікою світу. Проте мети європейці не досягли, бо ця стратегія була тільки набором намірів, які не виставляли особливих вимог окремим країнам-членам ЄС.

«Перша наша мета – забезпечити повний вихід Європейського Союзу із фінансово-економічної кризи, що минулого року вдарила по нас і по всьому світу, – заявив Герман Ван Ромпей після переговорів лідерів основних європейських установ у Мадриді. – Ми мусимо подолати виклики, породжені кризою, водночас просувати далі структурні реформи, передбачені Лісабонською стратегією із зайнятості та економічного зростання. Тепер і на майбутнє Європі буде потрібен значніше зростання економіки. Ця необхідність викликана тим, що треба створити стале фінансування соціальної моделі, яку я називаю «європейським стилем життя». Це справа (нашого) виживання, і ми досягнемо в ній успіху».

Прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луіс Сапатеро також зауважив, що «нова економічна стратегія ЄС до 2020 року абсолютно необхідна і, щоб стати ефективною, має бути обов’язковою до виконання всіма країнами-членами».

В урочистих заходах з інавгурації іспанського головування у європейській спільноті також брали участь представники Швеції, яка щойно закінчила 6-місячне керування Радою ЄС, голова Європарламенту Єжи Бузек, а також король Іспанії Хуан Карлос.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG