Доступність посилання

ТОП новини

Два головні кандидати на Президента – «прояв зневаги до держави» або «безсовісно безпринципна» (європейська преса)


Прага – Із наближенням дати першого туру президентських виборів в Україні в пресі з’являється все більше критичних публікацій щодо головних кандидатів на перемогу. Впливові оглядачі вважають, що ключовою для України після виборів є політична стабільність, і тому найбільш необхідним є той Президент, котрий, насамперед, буде робити на своїй посаді найменше різких, авантюристичних рухів і гарантує цю стабільність.

Впливова «Файненшел Таймз» пише у своєму редакційному коментарі, що Україна стоїть 17 січня 2010 року перед важким вибором, бо, на жаль, «небагато можна вибирати між пані Тимошенко і паном Януковичем». Бо останній – це «зневага до України, яку Віктор Янукович хотів очолити у 2004 році завдяки фальсифікаціям і обману, за що мав би піти з політики. Але він вижив, дякуючи цинізму української політичної культури та підтримці олігархів. Навіть Віктор Ющенко мав справу з ним». На перший погляд, як зауважує «Файненшел Таймз», Юлія Тимошенко мала б бути привабливішою для виборців, враховуючи її «помаранчевий мандат». «Але, – продовжує лондонська газета, – Тимошенко виявилася безсовісно безпринципною і розділяє вину з Ющенком за невиконання обіцянок помаранчевих. Її економічна політика показала руйнівну схильність до популістського втручання, наприклад, з суб’єктивним ручним регулюванням в економіці». Тому, як вважає газета, варто побажати виборцям в Україні зберегти після 17 січня 2010 року цінні завоювання революції 2004 року – свободу преси, відкритість до зовнішнього світу, багатопартійне політичне життя». Це, як стверджує «Файненшел Таймз», можна зберегти лише завдяки політичній стабільності, яку має забезпечити новий Президент України. «Ключова нині стабільність, –наголошує газета, – лише стабільна Україна може досягнути реформування економіки й відновлення зростання. Пані Тимошенко є силою, полярно протилежною стабілізації. А пан Янукович, незважаючи на всі свої помилкові прояви, може зрештою виявитися меншим злом. Так що побажайте Україні стійкості».

Австрійська «Дер Штандард» також переконана, що головна причина нестабільності в Україні після Помаранчевої революції – це не лише нестримне бажання влади з боку чинних владних особистостей, але й нереформованість системи влади в державі й відсутність чіткого розподілу функцій між Президентом, урядом і парламентом. «Тому, – як наголошує «Дер Штандард», – велика надія на вибори Президента 17 січня, котрі приведуть до стабілізації і підштовхнуть конституційний процес». Газета цитує низку політологів, які висловлюють побоювання щодо спалаху гострого конфлікту після 17 січня чи 7 лютого (другого туру), з причин невизнання результатів голосування однієї зі сторін. Чимало аналітиків вказують на те, що такою стороною, найімовірніше, є політична сила Юлії Тимошенко, котра «може піти на все, що завгодно, щоб утриматися при владі». Чимало експертів у Києві, як зауважує «Дер Штандард», вже бачать перспективу повернення України після цих виборів до «політики багатовекторності» часів Леоніда Кучми. Австрійське видання наводить слова віденського професора політології із місцевого університету Дітера Зегерта, який вважає, що «для вирішення політичного конфлікту в Україні необхідна більш децентралізована влада, яка б більше задовольнила різні регіональні сили».

Польська «Ґазета Виборча» інформує, що політична сила одного з головних кандидатів на президентський виборах в Україні, «проросійська Партія регіонів Віктора Януковича, розробила спеціальний план «Антимайдан», бо боїться повторення історії 2004 року». За цим планом прихильники Януковича мають підтягнутися до Києва напередодні виборів 17 січня, щоб «захистити результати виборів» шляхом мітингів і демонстрацій в столиці України. Польське видання також наголошує, що головна суперниця Януковича на цих виборах, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, також планує зайняти своїми прихильниками ключові площі Києва увечері 16 січня. «Ґазета Виборча» на завершення зауважує, що за опитуваннями, велика кількість українців не виключає фальсифікації результатів цих виборів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG