Доступність посилання

ТОП новини

Державне житло – лише пільговикам? Націоналізм об’єднає Україну? Столичні вулиці – не кучугури так калюжі? (Огляд преси)


Київ – В Україні назріває скандал з розподіленням житла, котре закуплене у будівельних компаній за державні гроші. За минулий рік, як інформує газета «Сегодня», були укладені угоди на купівлю 5509 квартир на суму в майже півтора мільярди гривень. А ось як їх розподілити незрозуміло. Спочатку передбачалось, що 80% житла повинно було передатись місцевим органам влади, з них 20% пільговикам, а 60% – тим, хто стоїть на черзі. Однак пізніше вирішили забезпечити житлом усіх пільговиків, відтак тим, хто чекає роками житла квартир найближчим часом не бачити. Причина змін, як пояснюють експерти видання, виборча кампанія. Подробиці – в статті «Роздача квартир від прем’єра».

Про перспективи націоналізму в Україні розмірковує дописувач газети «День» . Автор статті переконаний, що силою, котра здатна об’єднати Україну, пробудивши в людях здатність протистояти обставинам, може бути націоналізм. Але так історично склалося, що це слово в багатьох викликає спротив. Відтак, націоналістичні партії не відіграють помітної ролі в українському політикумі. Хоча їх погляди часто є м’якою формою етно-націоналізму. Тому, переконаний автор, на зміну етнонаціоналізму, що закликає українців ховатися від викликів сучасності за тином «своєї хатинки», повинен прийти оновлений націоналізм з позитивною програмою.

Хоч би як українці прагнули рівнятися на Європу, до тамтешніх стандартів їм – як до Брюсселя рачки, пише газета «Україна молода». Аби в цьому переконатися, видання пропонує сьогодні вийти на будь-яку з вулиць української навіть не глибинки, а столиці. Якщо вдасться не зламати ногу, посковзнувшись на слизькому кучугурі, то обов’язково потонеш у брудній калюжі. На дорогах ситуація не краща, стверджує газета, і «шанси побачити снігоочисний комбайн майже такі, як зустріти Черновецького в маршрутці у час-пік». Власне, якщо ще й залишалися вірні столичному меру «улюблені бабусі», то нинішня зима навіть їх мала переконати в тому, що владу в Києві терміново треба міняти. Про це стверджується в статті «Льоню – в космос!».

Утім, підконтрольна столичні владі газета «Вечірній Київ» переконує, що усі міські служби столиці кинуті на цілодобове прибирання вулиць від снігу. Однак врятувати ситуацію заважає стихія. Заголовок статті «У природи все ж є погана погода».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG