Доступність посилання

ТОП новини

Молдова і Євросоюз обговорюють нові форми співпраці


Сьогодні Молдова розпочала переговори про угоду про асоціацію з Євросоюзом. Ця більш щільна форма співробітництва відкриває можливість для громадян Молдови мати безкоштовні шенгенські візи, можливе приєднання до зони вільної торгівлі, а в перспективі – і повне членство в Євросоюзі.

Про те, якими можуть бути практичні аспекти цієї асоціації Молдови з ЄС, розповів директор Кишинівського бюро Радіо Свобода Василь Батнару: «Поки найреальніше – це свобода пересування. Якщо врахувати, що в Молдові залишилося приблизно 2 мільйони людей, то, швидше за все, ЄС погодиться на це. Це той бонус, який потрібен владі, це можна «продати» з політичного погляду. Але для громадян Молдови також очевидно, що ЄС допоможе зрушити з мертвої точки і вирішення придністровської проблеми. Придністров’я захоче об’єднатися з іншою Молдовою, коли тут рівень життя буде значно вищий. І в цьому сенсі ЄС дає хороший шанс, щоб вирішити і придністровську проблему».

За офіційними даними, особливу увагу на переговорах у Кишиневі, окрім політичних та економічних питань, учасники зустрічі приділятимуть співпраці у соціальній сфері, в питаннях культури та безпеки.
XS
SM
MD
LG