Доступність посилання

ТОП новини

Чи парафує Польща нову угоду про постачання російського газу?


Варшава – Енергетична війна розпалюється у відносинах між Польщею та Росією, оскільки парафування урядами обох країн нової довготермінової угоди про постачання російського газу до Польщі стала під знаком питання. Причиною є те, що Росія не збирається сплачувати борг за транзит газу через територію Польщі до Європи. Польсько-російські переговори стосовно газового контракту мали б продовжитися в середині січня.

Ще наприкінці минулого року польський уряд оголосив про завершення переговорів із російським «Газпромом» щодо оновлення довготермінового контракту, згідно з яким Польща отримувала б від Росії додаткових 11 мільярдів кубометрів природного газу на рік.

Однак віце-прем’єр та міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк несподівано оголосив у грудні, що не подасть урядові на парафування підписаний ним договір стосовно поставок до Польщі російського газу. Віце-прем’єр зазначив, що для завершення газового контракту перш за все потрібно досягти порозуміння між газовими компаніями Польщі та Росії.

Фахівці сподіваються, що уряд взяв до уваги критику, яку стосовно газового контракту з Росією висловлює президент Лех Качинський.

Співробітник з питань енергетичної безпеки Бюро національної безпеки Пьотр Наїмський у коментарі для Радіо Свобода заявив: «Новий договір стосовно поставок газу із Росії викликає занепокоєння. Втім, рішення уряду щодо продовження до 2037 року поставок газу до Польщі ніяк не вписується в європейські стандарти, оскільки в Європі такі договори підписують не уряди, а газові компанії. За таких обставин газовий контракт треба розглядати у політичній, а не енергетичній площині, а це на практиці означатиме здійснення стратегічної зовнішньої політики Росії стосовно енергетичного питання».

Пьотр Наїмський зазначає, що президент Лех Качинський критикує газову угоду тому, що від 2014 року, відколи неподалік Щеціна почне працювати газопорт, Польщі не будуть потрібні додаткові поставки газу із Росії. Також, за його словами, довготерміновий польсько-російський контракт ціну на газ «помилково» прив’язує до ринкової ціни на нафту.

Росія відмовляється сплатити Польщі 410 мільйонів доларів боргу – ЗМІ

У понеділок одне з польських інформаційних агентств повідомило, що причиною затримки парафування урядами польсько-російської газової угоди є те, що Росія відмовляється сплатити Польщі 410 мільйонів доларів боргу за транзит газу до країн Європи.

У розмові з Радіо Свобода речник державної газонафтової компанії PGNiG Йоанна Закжевська зауважила, що вирішальне значення має позиція стосовно транзитних тарифів лише з боку оператора газотранспортної системи польсько-російської компанії EuRoPolGAZ .

Фахівець із питань енергоносіїв Анджей Кублік заявив, що вважає газовий контракт із Росією «політичним». Якщо не буде досягнуте порозуміння з Росією, то Польщі залишається подати позов на «Газпром» до Міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі, щоб винести це питання на розгляд Євросоюзу, каже Анджей Кублік.

«Сподіваюся, що до весни уряди обох країн все-таки парафують газову угоду. Оскільки Росія на міжнародній арені хоче зберегти звання чесного партнера, «Газпромові» слід поважати польське законодавство і сплачувати борг своїй дочірній компанії EuRoPolGAZ», – наголошує Анджей Кублік.

Фахівці зазначають, що упродовж трьох місяців Польща зі своїх резервних газосховищ може забезпечити споживачам понаднормативні поставки газу.

Речник газонафтової компанії PGNiG Йоанна Закжевська заявила у понеділок, що коли надалі не буде дуже сильних морозів, то не буде потреби обмежувати поставки газу хімічним і паливним компаніям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG