Доступність посилання

ТОП новини

Польща хоче судитися з російським «Газпромом» через RosUkrEnergo


Російський «Газпром» не хоче компенсувати недопоставки газу до Польщі швейцарській компанії RosUkrEnergo.

Про це пише газета «Дело» з посиланням на польське видання Dziennik.

За даними цих видань, які цитує «Економічна правда», польський концерн PGNiG може в судовому порядку вимагати від концерну доплату, а сума претензій може досягти 410 мільйонів американських доларів.

Після завершення російсько-українського конфлікту Польща так і не отримує газ у повному обсязі. RosUkrEnergo не змогла виконати свої зобов’язання з постачання 2,4 мільярда кубометрів газу на рік.

У відповідь на намір Польщі звернутися до суду, «Газпром» обіцяв ще у березні 2009 року компенсувати недопоставки газу RosUkrEnergo, але сторони витратили на узгодження умов нової угоди майже рік. У результаті цього Польща тоді недоотримала близько 20 відсотків імпортного газу.

Новий договір вдалося підписати лише в грудні 2009-го. Відповідно до нього обсяг поставок газу до Польщі повинен бути збільшений, а контракт продовжено до 2037 року.

В угоді також врегульоване питання про підвищення «Газпромом» частки в операторі газопроводу Ямал – Європа EuroPolGaz із 48 до 50 відсотків і тарифна політика.

Тепер документ мають затвердити уряди обох країн.

Минулого тижня президент Польщі Лех Качинський висловив гостру критику на адресу підготовленої угоди, яка, на його думку, погіршує і без того сильну залежність від російського газу, продовжуючи контракт на постачання до 2037 року.
XS
SM
MD
LG