Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за проросійського виборця у Криму


Новий голова Російського блоку, депутат Севастопольської міськради Геннадій Басов
Новий голова Російського блоку, депутат Севастопольської міськради Геннадій Басов

Сімферополь – У Криму загострилася боротьба за проросійського виборця. Торік колишні політичні союзники – Партія регіонів і Російський блок – розбили глек. Проросійські активісти заявили, що Віктор Янукович зрадив їхні надії. Нова проросійська коаліція, куди увійшли активісти Російського блоку, закликала своїх прихильників на виборах президента голосувати проти всіх. Однак, учора ввечері стало відомо, що від нового року у Російського блоку новий лідер. І він уже поставив під сумнів попередні політичні орієнтири партії.

Новий голова Російського блоку, депутат Севастопольської міськради Геннадій Басов заявив у вівторок, що позиція колишнього керівника партії Олександра Свистунова – не підтримувати жодного з кандидатів у президенти – була помилковою. На його думку, вже у першому турі прихильники Російського блоку могли б голосувати за «непомаранчевих кандидатів». Він назвав прізвища Петра Симоненка, Сергія Тігіпка, Інни Богословської і Віктора Януковича.

За словами Геннадія Басова, перед другим туром збереться політрада партії і визначиться з прізвищем кандидата у президенти, якого підтримуватиме Російський блок. Але за жодних обставин це не буде представник «помаранчевої влади». Він переконаний, що позиція «проти всіх» може призвести до подальшої маргіналізації Російського блоку.

Хто стоїть за «перезавантаженням» Російського блоку?
Колишній керівник Російського блоку, депутат кримського парламенту Олександр Свистунов


У такій зміні в політичному курсі цієї партії місцеві експерти побачили слід «регіоналів». Торік конфлікт між кримськими організаціями Партії регіонів і Російського блоку призвів до розвалу фракції «За Януковича!» у Верховній Раді автономії. Політичне протистояння у кримському парламенті супроводжувалося заявами політиків, що проросійські сили не підтримають Віктора Януковича на виборах.

За словами кримського політичного оглядача Ленура Юнусова, гучний конфлікт «регіоналів» і «професійних росіян» значно знизив рейтинг Віктора Януковича в Криму. Він помітив, що в новому керівництві Російського блоку, яке лояльніше ставиться до кандидата-«регіонала», – одразу кілька помічників народних депутатів України від Партії регіонів. Ленур Юнусов припускає, що без впливу «регіоналів» зміни в керівництві Російського блоку, а головне – їхня легалізація в Міністерстві юстиції України – не відбулися б.

Голова Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников в інтерв’ю Радіо Свобода прямо назвав події в Російському блоці «політичним рейдерством Партії регіонів». За його словами, «регіонали» «прикупили єдину проросійську політичну організацію України».

Колишній керівник Російського блоку, депутат кримського парламенту Олександр Свистунов нового голову партії іменує виключно «самозванцем». В інтерв‘ю Радіо Свобода з’їзд, на якому лідером Російського блоку був обраний Геннадій Басов, екс-лідер назвав «повною фальсифікацією» і пообіцяв через суд довести свою правоту.

У кримській організації Партії регіонів поки ніяк не коментують закиди проросійських активістів. Невідома поки що також позиція кримської організації Російського блоку, лідер якої Олег Родивілов уже кілька днів не доступний для журналістів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG