Доступність посилання

ТОП новини

Отепя – зимова столиця Естонії


Рига – Місто Отепя – це одна з перлин Південної Естонії. Шанувальники природи називають район Отепя «естонською Швейцарією». Тут знаходиться один із найбільших заповідників Естонії. Вже декілька років поспіль взимку Отепя стає її столицею. Естонці знають, що саме у цьому місті знайдуть найкращий зимовий відпочинок.

В Естонії існує традиція кожної пори року передавати титул столиці різним містам. Тюрі – весняна столиця Естонії, Пярну – літня, Нарва – осіння, ну а місто Отепя стає зимовою столицею цієї країни.

Екскурсовод міста Отепя Ене Поланд зазначає: «Ми дуже раді, що місто Отепя знову стало зимовою столицею нашої республіки. 21 грудня, коли наступає астрономічна зима, рівно о 19:48 представник осінньої столиці, заступник мера міста Нарви передав нам свої права і привіт від Талліна».

А ще Отепя можна назвати справжньою спортивною столицею Естонії. Взимку в містечку діють три гірськолижні центри, центр мотосаней і гора для катання на сноубордах.

«Скоро у нас будуть цікаві і значні змагання з лижного спорту. 16-17 січня пройде черговий етап кубка світу з лижного спорту, 16 січня – міжнародні змагання сноубордистів. Крім того, у нас вперше 9-10 січня відбулися змагання із зимового двоєборства на міжконтинентальний кубок», – повідомила Ене Поланд

Ну а влітку тут плавають на каное, байдарках, займаються рибалкою, ходять на полювання, в походи, катаються на велосипедах, на конях, грають в теніс, гольф і, звичайно ж, купаються. Мандрівники після подорожі чудовими отепськими пагорбами відновлюють сили, вмившись у озері Пюхаярве, що у перекладі з естонської означає «Святе озеро».

Місто цікаве не тільки спортивним, але й культурним дозвіллям. Особливо насичена культурна програма у період зимових свят.

Можна «підзарядитися» від Енергетичного стовпа


Прогулянка зимовим Отепя приносить задоволення, тут майже всі будиночки святково прикрашені. В місті навіть проходить конкурс на найкраще прикрашені вікно, двері чи ворота.

В Отепя є лютеранська церква Святої Марії, де 4 червня 1884 року відбулося освячення естонського синьо-чорно-білого прапора. Про цю подію нагадують барельєфи на церкві. Національний прапор був придуманий в Отепя Естонським студентським товариством. Тепер – це державний прапор Естонії

«Обов’язково ще треба подивитися наш новий трамплін, там є спеціальна платформа для туристів, звідки відкривається дуже гарний вид на наші околиці, – радить гід Ене Поланд. – Крім того, у нас є музей історії лижного спорту Естонії, музей, присвячений естонському прапору. І взагалі, я вважаю, що просто дуже добре прогулятися нашим містом та околицями, бо у нас такі чудові погорби навколо і всі, хто тут вперше побував, кажуть, що в Отепя дуже гарно».

Енергії на відпочинок та працю у жителів Отепя багато, адже завжди можна «підзарядитися» від Енергетичного стовпа, прикрашеного фігурою ведмедя, що знаходиться на вулиці Мяе. Цей стовп був встановлений як символ того, що людина є частиною природи і нагадує жителям та гостям міста, що від природи не слід віддалятися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG