Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина погрожує відкликати свого посла з Ізраїлю


Президент Туреччини Абдуллах Ґюль повідомив сьогодні, що в разі, якщо до вечора середи Ізраїль не винесе офіційні вибачення Анкарі за «демонстративне приниження» дипломата, посла з Тель-Авіва відкличуть у четвер.

«Спочатку посол буде відкликаний для консультацій, далі буде видно», – зазначив турецький президент.

Раніше у середу Ізраїль вибачився перед Туреччиною за інцидент, який він назвав порушенням норм дипломатичного етикету.

Інцидент стався в понеділок під час зустрічі заступника міністра закордонних справ Ізраїлю Данні Аялона і турецького посла Огуза Челіккола: Аялон відмовився потиснути руку Челікколові, а на столі в кімнаті для переговорів стояв тільки прапор Ізраїлю. Крім того, Челікколові довелося сидіти на низькому дивані, у той час як троє його ізраїльських колег розмістилися на більш високих стільцях.

У відповідь Туреччина зажадала вибачень від Ізраїлю і пригрозила відкликати посла.

Сьогодні Аялон опублікував заяву, в якій визнав, що під час зустрічі з турецьким послом поводився нечемно.

«Мій протест проти нападок на Ізраїль в Туреччині залишається чинним», – повідомив Аялон, маючи на увазі турецьку критику політики Ізраїлю відносно палестинців і турецький телесеріал, в якому, за твердженням представників Ізраїлю, ізраїльські дипломати зображені як злочинці.

«Однак не в моїх принципах з неповагою ставитися до послів, і в майбутньому я проясню свою позицію за допомогою допустимих дипломатичних заходів», – зауважив Аялон.

Прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу похвалив заяву Данні Аялона і назвав її «вибаченням», хоча Аялон безпосередньо і не вживав цього слова.

«Прем’єр-міністр вважає, що протест, висловлений турецькому послу, абсолютно коректний, однак його слід висловити в прийнятній дипломатичній формі», – мовиться в повідомленні офісу ізраїльського президента, яке цитує агентство «Ройтерз».

Туреччина, яку населяють переважно мусульмани, є світською країною і членом НАТО, а також ключовим союзником Ізраїлю на Близькому Сході. Крім пропозицій щодо співробітництва в сфері безпеки, Анкара раніше пропонувала Ізраїлеві дипломатичну допомогу, у тому числі посередництво у врегулюванні конфлікту з Сирією. Проте після торішнього палестинсько-ізраїльського конфлікту відносини між цими країнами значно погіршилися.
XS
SM
MD
LG